Skip to main content

Προσδοκίες για καλύτερη τιμή φέτος στο βαμβάκι

Προσδοκίες για τιμή που μπορεί να αγγίζει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 40 λεπτά/κιλό δημιουργούν στο θεσσαλικό κάμπο οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά η φετινή καλλιέργεια του βαμβακιού.
Προσδοκίες για τιμή που μπορεί να αγγίζει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 40 λεπτά/κιλό δημιουργούν στο θεσσαλικό κάμπο οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά η φετινή καλλιέργεια του βαμβακιού με τα διεθνή αποθέματα του «λευκού χρυσού» να είναι μειωμένα, όπως μειωμένος αναμένεται να είναι και ο συνολικός αριθμός των εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν φέτος με βαμβάκι στη χώρα μας.

Ειδικότερα, δύο σημαντικοί διεθνείς παράγοντες έχουν ήδη αυξήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο την χρηματιστηριακή και εμπορική τιμή του προϊόντος: η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις συναλλαγές μέχρι το επίπεδο των παραγωγών και κυρίως οι τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού η οποία προβλέπει πως, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου θα είναι μειωμένα κατά 13%, σε σύγκριση με εκείνα στο τέλος της προηγουμένης περιόδου, φθάνοντας στα 10,7 εκατ. τόνους, έναντι 12,3 εκατ. τόνων στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2008 - 9 και 12,03 εκατ. τόνων στα τέλη της περιόδου 2007 - 8.

Μάλιστα, αυτή θα είναι, κατά την ICAC, η μεγαλύτερη μείωση παγκόσμιων αποθεμάτων βαμβακιού τα τελευταία 8 χρόνια, οφειλόμενη στην κάμψη κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος - 22,2 εκατ. τόνοι κατά την τρέχουσα περίοδο, έναντι 23,4 εκατ. την περασμένη και 26,03 εκατ. την προπερασμένη, αλλά και στην ελαφρά άνοδο κατά 2,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης βαμβακιού. Σε επίπεδο χώρας, η υψηλή συνδεδεμένη επιδότηση των 80,5 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε πέρυσι στους παραγωγούς αποτελεί αναμφίβολα ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχιστεί και φέτος η καλλιέργεια, χωρίς όμως να είναι ορατός ο κίνδυνος μείωσης της επιδότησης αφού τα καλλιεργούμενα στρέμματα σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις δεν πρόκειται να υπερβούν την «κόκκινη γραμμή» των 2,5 εκατομμυρίων.

Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως την προηγούμενη εκκοκκιστική περίοδο το βαμβάκι ήταν σχεδόν το μοναδικό προϊόν που αντί να καταγράψει απώλειες στην τιμή του, παρέμεινε τουλάχιστον σταθερό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά και το ότι τα περισσότερα εκκοκκιστήρια κατέγραψαν σημαντικά κέρδη για το 2009, δημιουργώντας έτσι συνθήκες υψηλότερου ανταγωνισμού φέτος και κατ’ επέκταση καλύτερης τιμής.

ZENITH