Skip to main content

Σαμαράς: Αν γίνουν εκλογές τώρα, θα πάμε στη δραχμή

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κωμικό» να γίνουν εκλογές μόλις δύο μήνες μετά τις προηγούμενες, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση κορόιδεψε τον λαό και τώρα ή θα συγκρουστεί με τον εαυτό της ή θα συγκρουστεί με τους εταίρους της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή Online στο Mega.  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «καταστρεπτική ομολογία» τη «δημόσια παραδοχή» του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων που «συνορεύει*, όπως είπε, «με την χρεοκοπία».

«Η κυβέρνησή μας είχε αρνηθεί τη μείωση των μισθών και των κύριων συντάξεων και γι΄ αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές. Το μόνο που είχαμε δεχθεί ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και η μείωση κατά 4,4%, όπως προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό, των επικουρικών συντάξεων που, τη θεωρώ θετκή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κωμικό» να γίνουν εκλογές μόλις δύο μήνες μετά τις προηγούμενες. Δεν απέκλεισε πάντως η κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια επιλογή. «Αν πάμε σε εκλογές θα είναι για το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα έχει υποκύψει στην πτέρυγα που είναι με τη δραχμή. Και, άρα, κατά την άποψή μου, η προκήρυξη εκλογών, όπως και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, θα είχε ως δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" και θα κατέτεινε να πάει στη δραχμή, παρόλο που το 80% του ελληνικού λαού είναι υπέρ του ευρώ», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε πως η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, και την κάλεσε να «υλοποιήσει όσα συμφώνησε στις 20 Φεβρουαρίου και να μην οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός γίνεται πιο βαρύς», είπε, αν και εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε να ελέγξουμε τη ζημιά". Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη συμφωνία, "σε ενάμισι χρόνο μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «επικοινωνιακό βατερλό» για την κυβέρνησή του το θέμα του ΕΝΦΙΑ και εν γένει της φορολογίας. «Εγώ που είμαι ο πλέον ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων δεν εξήγησα στον ελληνικό λαό ότι οι φόροι αυτοί ήταν προσωρινοί», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πριν από τον Σταύρο Δήμα, είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.«Δεν δέχθηκε. Αν είχε δεχθεί, υπολειπόταν δυό τρεις ψήφοι εκτός από εκείνες του κόμματός του, θα είχε εκλεγεί και σήμερα θα είμαστε έξω από το Μνημόνιο», ανέφερε, λέγοντας ότι την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, είχε πάει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος του στον κ. Κουβέλη, ο οποίος αρνήθηκε.
   
Σε ερώτημα τηλεθεατή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι αισθάνεται πως οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την ψήφο υπέρ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε το κόμμα του. «Με αυτά που κάνει...», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

ZENITH