Skip to main content

Σε δίμηνη διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι στη ArcelorMittal Construction

Θα επανέλθει σε λειτουργία η μεταλλουργία ArcelorMittal Construction Hellas στο Βόλο, διαβεβαιώνει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας σε δηλώσεις του στη Voria.gr.
Στις 11 Οκτωβρίου θα επαναλειτουργήσει κανονικά η μεταλλουργία ArcelorMittal Construction Hellas που έχει τη έδρα της στο Βόλο, διαβεβαιώνει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας κ. Απόστολος Τζήκας, δηλώνοντας  στη Voria.gr ότι η διαθεσιμότητα των εργαζομένων έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα των εργαζομένων είναι δίμηνη και ισχύει από 23 Αυγούστου μέχρι 10 Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση της διοίκησης κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους στις αρχές Αυγούστου. Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ελήφθη από τη διοίκηση του μητρικού πολυεθνικού ομίλου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο  με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. «Το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει προσωρινό χαρακτήρα, συνεπώς προβλέπουμε μόνο σε μια προσωρινή μείωση των σταθερών λειτουργικών δαπανών της εταιρείας. Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα τις ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκώμενες πωλήσεις για το διάστημα των επόμενων δυο μηνών», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ArcelorMittal Construction Hellas το 2009 παρουσίασε ζημίες 10εκατ. ευρώ  και σημαντική κάμψη  πωλήσεων που περιορίστηκαν σε 21εκατ. ευρώ, έναντι 51,8εκατ. ευρώ το 2008.Ο κ. Τζήκας τονίζει ότι «η εντολή που μας δόθηκε από του εκπροσώπους των μετόχων είναι να επικεντρώσουμε  το ενδιαφέρον μας στην αναδιάρθρωση της εταιρίας , έτσι ώστε να προσαρμοστεί    στην χαμηλή ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων μας στην ελληνική και ευρύτερη αγορά την περίοδο αυτή. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσουμε θα είναι ικανές να διαμορφώσουν την εταιρεία στο ζητούμενο επιχειρηματικό μοντέλο» .

Όπως τονίζει, είναι αναπόφευκτο η ArcelorMittal Construction Hellas να προσαρμοστεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησαν οι παγκόσμιες εξελίξεις. Παραδέχεται ότι ArcelorMittal Construction Hellas έχει επηρεαστεί  σημαντικά από  τη γενικότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η εταιρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομής.  Επισημαίνει ότι η εταιρία φιλοδοξεί να αναλύσει τα μηνύματα που έχει λάβει μέχρι τώρα και να οργανώσει τη δομή της επιχείρησης, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Διευκρινίζει ότι η εταιρία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Οσον αφορά τις αποφάσεις που αφορούν στο προσωπικό αναφέρει ότι αυτές όταν ληφθούν θα συζητηθούν με το σωματείο πριν την εφαρμογή τους.

Να σημειωθεί ότι το σωματείο είναι ενάντια σε όλες αυτές τις αποφάσεις, αλλά δεν εξαρτάται κάποια απόφαση από αυτό. Οι εργαζόμενοι από τις 9 Αυγούστου μέχρι τις 23 του μηνός πήραν την καλοκαιρινή τους άδεια και μετά δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς θα είναι σε διαθεσιμότητα για 8 εβδομάδες. Βέβαια οι εργαζόμενοι  φοβούνται μήπως βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τον Οκτώβριο, που θα επανέλθουν στην εργασία τους. Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 130, ενώ πέρυσι εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Οι τομείς τους οποίους η διοίκηση φιλοδοξεί να βελτιώσει στην εταιρία, τους συνοψίζει  στους εξής: σημαντική μείωση ορισμένων εκ των παγίων λειτουργικών εξόδων, βελτιστοποίηση των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών και αναδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας εστιάζοντας στην έμφαση της παραγωγής των προϊόντων με την μεγαλύτερη ζήτηση. Να σημειωθεί ότι η μητρική ArcelorMittal θεωρείται παγκόσμιος κολοσσός στο χώρο της επεξεργασίας προφίλ χάλυβα και έχει έντονη παραγωγική παρουσία σε αρκετές χώρες του κόσμου.

ZENITH