Skip to main content

Σε πρωτοφανές τέλμα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Πραγματικό «Γολγοθά» βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλίας που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν στα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των γιατρών.
Πραγματικό «Γολγοθά» βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλίας που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν στα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των γιατρών που εγείρουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, ημέρα γενικής εφημερίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας υπολειτουργεί, καθώς εξυπηρετούνται ελάχιστα, υπερεπείγοντα περιστατικά, ενώ έχουν αναβληθεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις και τα ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των γιατρών και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπογράμμισαν ότι δεν υφίσταται πλέον εφημεριακό πρόγραμμα και ότι οι γιατροί δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εφημερεύουν από τη στιγμή που δεν αμείβονται για τις εφημερίες. Το πρωί, δεκάδες πολίτες που ήθελαν να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία και εντάσεις.

Οι γιατροί του ιδρύματος καταγγέλλουν τη διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και την ηγεσία του υπουργείου υγείας για αδιαφορία και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να εφημερεύουν, εάν δεν αλλάξει η απόφαση του υπουργείου Υγείας με την οποία περικόπτεται το 30% των αποδοχών τους για τις εφημερίες που πραγματοποιούν. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν εφημεριακά προγράμματα για το μήνα Μάιο, εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα με τα εφημεριακά κονδύλια.

Στο Βόλο, την επ’ αόριστον συνέχιση της επίσχεσης εργασίας τους αποφάσισαν οι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Μαγνησίας, μέχρι να τους καταβληθούν οι οφειλές από τις εφημερίες που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2010. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, εργαστηριακές εξετάσεις και ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Στις περικοπές των εφημεριακών κονδυλίων αντιδρούν έντονα και οι γιατροί του νοσοκομείου Τρικάλων. Οι ειδικευόμενοι αποφάσισαν ήδη να πραγματοποιήσουν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και από τις εφημερίες στις 4 Μαίου, εάν δεν εξοφληθούν για τις απλήρωτες  εφημερίες των περασμένων μηνών.

ZENITH