Skip to main content

Σερβία: Σουηδική βοήθεια 12 εκατ. ευρώ ετησίως

Συμφωνία για την αναπτυξιακή συνεργασία για την περίοδο 2014-2020 υπεγράφη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σερβίας και την πρεσβεία της Σουηδίας.

Συμφωνία για την αναπτυξιακή συνεργασία για την περίοδο 2014-2020 υπέγραψαν η υπουργός της Σερβίας, αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Jadranka Joksimovic, και η Σουηδή πρέσβης στο Βελιγράδι, Christer Asp.

Όπως εξήγησε η υπουργός, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μέσα στα επόμενα χρόνια η Σουηδία θα διαθέτει 12 εκατ. ευρώ ετησίως για αναπτυξιακά προγράμματα και έργα που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βελτίωση του περιβάλλοντος στη Σερβία.

«Η Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας έχει ως στόχο να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών», είπε η ίδια και τόνισε ότι «η Σουηδία είναι ένα πραγματικό παράδειγμα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

«Η Σουηδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες “δωρήτριες” προς τη Σερβία, και είναι ο λόγος που η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να έχει τη Σουηδία ως πρότυπο για τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Joksimovic.

Σύμφωνα με την ίδια, από το 2000 η Σουηδία έχει δώσει επιχορηγήσεις προς τη Σερβία συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Asp εξήγησε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε επιχειρεί να εντοπίσει τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα εφαρμοστεί η σουηδική αναπτυξιακή βοήθεια, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τη σουηδική κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνει την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μέχρι σήμερα.

«Η συμφωνία επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση της Σουηδίας να βοηθήσει τη Σερβία να αναπτυχθεί και να γίνει ένα καλύτερο μέρος για τους πολίτες της», είπε και πρόσθεσε ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν θα διευκολύνουν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

πηγή balkans.com

ZENITH