Skip to main content

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης - Ζητούν χορήγηση ΜΑΠ

Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με τους εργαζόμενους να ζητούν να τους δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας

Κινητοποιήσεις και αποχή από την υπερωριακή εργασία για όλες τις Κυριακές μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου αποφάσισαν σε συνέλευσή τους, έπειτα από πρόταση της ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με τους εργαζόμενους να ζητούν να τους δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. «Σε περίπτωση που δεν μας χορηγηθούν δεν βγαίνουμε για δουλειά. Παραμένουμε στα εργοτάξια και περιμένουμε να μας τα χορηγήσουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα τονίζουν ότι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για συνέλευση στις 09:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ δημάρχου και σωματείου, ο εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους συνεχίστηκε. Ο δήμαρχος Θεσ/νίκης πρότεινε αποζημίωση για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών μόνο για 2 χρόνια (δεν έχουμε πάρει όλα τα Μ.Α.Π. από το 2017), αναφέροντας το ποσό των 250 ευρώ. Και αυτά με προϋποθέσεις εάν και όταν γίνει η αποτίμηση σε χρήμα, αν το δεχτούν οι οικονομικές υπηρεσίες κ.α.

Για την εργασία την Κυριακή μας ζήτησε να πουλήσουμε την ημέρα ξεκούρασης μας για 20-25 ευρώ, αφού πρότεινε η Κυριακή να αμείβεται υπερωριακά χωρίς ρεπό. Στο αίτημα για προσλήψεις προσωπικού, ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ότι προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν! Στο αίτημα να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν προβλήματα υγείας, στη θέση και τις εργασίες για τις οποίες προσλήφθηκαν αρνήθηκε να απαντήσει. Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό, αφού διογκώνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας και δημιουργεί προβλήματα στις υπηρεσίες και την πόλη π.χ. στα χαρτιά υπάρχουν περίπου 700 εργάτες και εργάτριες καθαριότητας, στους δρόμους για να μαζεύουν σκουπίδια βγαίνουν καθημερινά λιγότεροι από 400.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, προσπάθησε να μας πείσει ότι είναι «υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών», τη στιγμή που το 99% των εργασιών των τεχνικών υπηρεσιών είναι σε ιδιωτικές εταιρίες και οι ιδιωτικοποιήσεις εντείνονται και στην υπηρεσία καθαριότητας (διαχείριση ογκωδών, ανακύκλωση, ξανά στο μηχανουργείο κ.α.). Αυτή είναι η πολιτική και της διοίκησης Ζέρβα, να μπουκώνει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τις ιδιωτικές εταιρίες και λαός της πόλης να πληρώνει διπλά και τριπλά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προτείναμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν συμφωνούμε με την θέση των παρατάξεων ΕΝΙΑΙΟ (Φουντούκης κ.α.) και «ΟΛΟΙ-ΜΑΖΙ»-ΔΑΚΕ (Κυπαρίσης κ.α.) ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος στη διοίκηση», πόσο θα περιμένουμε ακόμα; Η πλειοψηφία των συναδέλφων συμφώνησε με την πρόταση της ΔΑΣ».

ZENITH