Skip to main content

Σύσσωμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας

Όλες οι παρατάξεις καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια της απαγόρευσης εισόδου σε Τζιτζικώστα, όπως και την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Σύσσωμη ήταν η καταδίκη των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στην απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2023, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοιτάμε Μπροστά», Μανώλης Λαμτζίδης, ζήτησε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις για το προκλητικό επεισόδιο σε βάρος του κ. Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, που καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και τήρησαν κοινή στάση ομόφωνα. «Η στάση αυτή δείχνει ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο τουλάχιστον στα εθνικά θέματα", υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο επιπλέον για "ατυχέστατη προκλητική ενέργεια».

«Η Τουρκία δεν ζύγισε καλά αυτή την ενέργεια, η οποία της γύρισε μπούμερανγκ. Προκάλεσε ζημιά στον ίδιο τον εαυτό της. Αυτή η προκλητικότητα πρέπει να μας προβληματίσει, ιδιαίτερα εν όψει των εκλογών του Μαΐου του 2023 στη γειτονική χώρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της διοίκησης της Περιφέρειας στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση απερίφραστα και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες», σημείωσε.

Ο κ. Λαμτζίδης, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Απόστολο Τζιτζικώστα, για την καταδικαστέα στάση της τουρκικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, επισήμανε: «Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στο κύμα συμπαράστασης στον Απόστολο Τζιτζικώστα και ως πρόσωπο, αλλά και με την ιδιότητά του ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αλλά και ως Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, μια Επιτροπή πυλώνα της ΕΕ. Δεν ήταν μια προσβολή στον Απόστολο Τζιτζικώστας, όσα έγιναν στην Τουρκία, αλλά μια προσβολή στην ΕΕ στο σύνολό της». Ο κ. Παπαστεργίου μάλιστα ζήτησε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ στη Ρόδο, στο τέλος του μήνα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, τόνισε: «Καταδικάζουμε την απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη στη Σμύρνη. Είναι μια ενέργεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες πλέον επεκτείνονται και στις μετακινήσεις προσώπων».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Αυγής", Νίκος Χρυσομάλλης, δήλωσε: «Αυτή η ενέργεια ήταν μια προσβολή και μια πρόκληση στους θεσμούς που εκπροσωπεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν έχει καμιά δουλειά στην ΕΕ. Δεν ανήκει στην Ευρώπη. Ο δρόμος της είναι στα βάθη της Ασίας κι όχι στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της «Οικολογίας – Πράσινης Λύσης», Φίλιππος Γκανούλης, υπογράμμισε: «Καταδικάζουμε την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτη, διότι έγινε και στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, την οποία εγκαινιάσαμε ως γέφυρα συμφιλίωσης ανάμεσα στους δυο λαούς. Αυτός ο συμβολισμός όμως προσβλήθηκε βάναυσα. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης, τόνισε: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας σε μια κορυφαία προσωπικότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ, τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Τουρκία βιώνει ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Χωρίς αιτιολόγηση απαγορεύουν την είσοδο σε Έλληνες ή απελαύνουν Έλληνες. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον Απόστολο Τζιτζικώστα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε: «Η αλληλεγγύη μας στον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι δεδομένη. Εντάσσεται αυτό το επεισόδιο στο πλαίσιο των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης».

Η περιφερειακή σύμβουλος της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Λήδα Μαρία Δώδου υπογράμμισε: «Η στάση των τουρκικών αρχών απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι καταδικαστέα. Οι δυο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά όσο καλλιεργείται αυτό το κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών, τέτοιες ενέργειες προκύπτουν ως αποτελέσματ».

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταδίκασαν επίσης την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

ZENITH