Skip to main content

Στη δικαιοσύνη κατά του «Καλλικράτη» οι δήμαρχοι Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της προωθούμενης, βάσει του «Καλλικράτη», ενσωμάτωσης των δήμων τους στο νέο δήμο Τεμπών, δηλώνουν οι δήμαρχοι Ευρυμενών κ
Αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της προωθούμενης, βάσει του «Καλλικράτη», ενσωμάτωσης των δήμων τους στο νέο δήμο Τεμπών, δηλώνουν οι δήμαρχοι Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου, Δημήτρης Τσιτσές και Νίκος Βαλσαμόπουλος αντίστοιχα.

Οι δήμαρχοι απευθύνθηκαν στο γνωστό συνταγματολόγο, Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με τεκμηριωμένη γνωμοδότησή του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνενώσεις των δήμων, που δεν βασίζονται στις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, αντίκεινται ευθέως στο σύνταγμα και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει, όπως γνωμοδοτεί, δυνατότητα προσφυγής τόσο στην ελληνική δικαιοσύνη όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Οι κύριοι Τσιτσές και Βαλσαμόπουλος δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν με νομικά μέσα την ανάπτυξη της περιοχής τους.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «η κατάργηση που επιδιώκεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» των δήμων Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου Λάρισας και η συνένωσή τους στους νέους Δήμους της Αγιάς και των Τεμπών, αντίστοιχα, θα επιφέρει σε αυτούς καίριο πλήγμα και φραγμό στην ανάπτυξή τους, αφού δεν υπακούει, έστω στοιχειωδώς, στα αναγκαία συγκοινωνιακά, γεωοικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.»

Στην ίδια ανακοίνωση οι δύο δήμαρχοι προσθέτουν: «Οι δήμοι Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου, αφού εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες να μεταπείσουν την κεντρική διοίκηση, αποφάσισαν να προσφύγουν σε νομικές διαδικασίες για να προασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών τους και να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Είναι οι πρώτοι δήμοι που θα στραφούν νομικά κατά αυτής της πρόχειρης και αβασάνιστης απόφασης, που διασπά αυθαίρετα τη γεωγραφική και διοικητική τους ενότητα».

ZENITH