Skip to main content

Στις καλένδες η εκτροπή του Αχελώου

Η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι πρώτα θα γίνει προσπάθεια εξοικονόμησης νερού στη Θεσσαλία και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα γίνει και η εκτροπή του Αχελώου.
Μόνο ζήτημα πρώτης προτεραιότητας δεν φαίνεται να είναι για το υπουργείο Περιβάλλοντος η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως προκύπτει από τη θέση που τήρησε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την τελευταία εκδίκαση από το ΣτΕ προσφυγής κατά της εκτροπής.

Το ΣτΕ αποφάσισε αρνητικά για το έργο ενώ η θέση του υπουργείου, όπως αποτυπώνεται σε υπόμνημα που κατατέθηκε στο ΣτΕ, είναι ότι πρώτα θα γίνει προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και έργα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα γίνει και η εκτροπή του Αχελώου. Ουσιαστικά, δηλαδή, το υπουργείο στέλνει το έργο στις ελληνικές καλένδες.

Το σχετικό κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπουργό κατά την απάντησή της σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλο. Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:  «Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης.  Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής, μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, μόνο στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».

ZENITH