Skip to main content

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ οι επιδοτήσεις των Θεσσαλών αγροτών

Διεξοδικό έλεγχο των βιβλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία ξεκινούν από σήμερα στενοί συνεργάτες της κοινοτικής επιτρόπου Γεωργίας, κ. Μ. Φίσερ-Μπόελ.
Διεξοδικό έλεγχο των βιβλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία ξεκινούν από σήμερα στενοί συνεργάτες της κοινοτικής επιτρόπου Γεωργίας, κ. Μ. Φίσερ-Μπόελ, στο μικροσκόπιο των οποίων θα βρεθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις των Θεσσαλών αγροτών, αλλά και η πρόοδος της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση της κοινοτικής επιτρόπου στο ζήτημα καταβολής του υπολοίπου 40% της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησης των αγροτών.

Οι ελεγκτές της Ε.Ε. Θα ξεκινήσουν σήμερα το ξεσκόνισμα των βιβλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και θα ακολουθήσουν η Λάρισα και ο Βόλος. Με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξάλλου, έχει ξεκινήσει από χθες και η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για το 2010 με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Για όσους παραγωγούς δεν έχουν μεταβολές στις καλλιέργειές τους, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, το τι πρόκειται να συμβεί με τους αγρότες που έχουν αλλαγές στα στοιχεία των εκμεταλλεύσεών τους. Η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα διαρκέσει έως και τις 15 Μαΐου.

ZENITH