Skip to main content

Στο «σφυρί» σήμερα η ΣΒΕΚΗ

Στο «σφυρί», με τιμή εκκίνησης τα 4 εκ. ευρώ, βγαίνει σήμερα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, η οποία «λύγισε» κάτω από το βάρος των υψηλών χρεών τ
Στο «σφυρί», με τιμή εκκίνησης τα 4 εκ. ευρώ, βγαίνει σήμερα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, η οποία «λύγισε» κάτω από το βάρος των υψηλών χρεών της, τα οποία ξεπερνούν τα 9 εκ. ευρώ, και οδηγείται σε πλειστηριασμό.

Τα ενδεχόμενα, πάντως, είναι όλα ανοικτά για την τύχη της ΣΒΕΚΗ, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι κι αν μεταξύ τους θα περιλαμβάνονται ιδιώτες, που θα «κάτσει» το ύψος των προσφορών, ή αν τελικώς η διαδικασία θα κηρυχθεί άγονη, γιατί πιθανώς δεν θα προσέλθουν «μνηστήρες» της περιουσίας της.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι, οι υπάρχοντες βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, δηλαδή ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Πίνδος» και η ΕΑΣ Ιωαννίνων, έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα επιτρέψουν να χαθεί ένα περιουσιακό τους στοιχείο χωρίς να δώσουν τη «μάχη» για να το προστατεύσουν. Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών τους, άλλωστε, φάνηκε όταν με αίτηση που κατάθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιοχής, πέτυχαν να αυξήσουν την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού στα 4 εκ. ευρώ, η οποία αρχικώς είχε οριστεί στο ποσό των μόλις 700.000 ευρώ.

Η άλλοτε ισχυρή βιομηχανία κρέατος της Ηπείρου έφθασε στο σημείο να εκποιείται σήμερα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών της προς τρίτους, παραγωγούς και την Αγροτική Τράπεζα. Το συνολικό ποσό του χρέους υπερβαίνει τα 9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,6 εκ. ευρώ αφορούν σε δάνεια προς την ΑΤΕ, τα περίπου 2 εκ. ευρώ σε χοιροτρόφους και τα υπόλοιπα σε εργαζόμενους και τρίτους. Αρχές Μαρτίου έγινε μια ακόμη απόπειρα να εκταμιευθεί ένα νέο δάνειο ύψους 3 εκ. ευρώ από την ΑΤΕ, ώστε να εξυπηρετηθούν οφειλές άμεσα απαιτητές και να εξασφαλιστεί και κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσει να λειτουργεί η επιχείρησης, αλλά το αίτημα των παραγωγών και των εργαζομένων έπεσε στο… κενό. Έτσι, η επιχείρηση αναγκαστικά έβαλε «λουκέτο» και βγαίνει σήμερα στο σφυρί. Τιμή εκκίνησης για το οικόπεδο ορίστηκε το ποσό των 526.946 ευρώ, στα βιομηχανικά κτίσματα τα 1.634.058 ευρώ, στο μηχανολογικό εξοπλισμό 1.866.666 ευρώ και 49.020 ευρώ για το ποιμνιοστάσιο.

ZENITH