Skip to main content

Θα μπορούμε πλέον να σταματήσουμε την επιδείνωση του κερατόκωνου μόνο με σταγόνες;

Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του κερατόκωνου

Από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision (Laser MicroSurgery Vision) στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τον κερατόκωνο

Ο κερατόκωνος, είναι μια εξελικτική πάθηση του οφθαλμού, η οποία συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του αστιγματισμού και της μυωπίας λόγω κωνικής εκτάνυσης και λέπτυνσης του κύριου φακού του ματιού, του κερατοειδή. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη απώλεια της οπτικής οξύτητας και δυστυχώς αποτελεί την κύρια αιτία ολικού πάχους μεταμόσχευσης κερατοειδούς σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι ο κερατόκωνος κάνει την εμφάνισή του συνήθως στην εφηβεία ή και αργότερα, αλλά πρόσφατη μελέτη της μονάδας μας σε 1784 παιδιά, έδειξε ότι υπάρχουν πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν για την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης της πάθησης ακόμη και σε παιδιά από την ηλικία των 6 ετών.

Η παραπάνω μελέτη, που ανακοινώθηκε από την υπεύθυνη του Παιδοοφθαλμολογικού τμήματος Μαρίνα Μπαντέκα, είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού με τοπογραφία κερατοειδούς σε τόσο μικρή ηλικία.

Η πρώιμη αυτή διάγνωση του κερατόκωνου και η αποφυγή σοβαρής απώλειας της όρασης μπορεί να γίνει με τοπογραφία κερατοειδούς, μια εξειδικευμένη αλλά πλήρως ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση που πρέπει πια να γίνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών, σημειώνει ο Διευθυντής της Μονάδας κος Λεωνίδας Μαυρουδής.

Η μέχρι σήμερα θεραπεία του κερατόκωνου είναι μόνο επεμβατική και περιλαμβάνει την τεχνική του Collagen Cross Linking, κατά την οποία χρησιμοποιούμε ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος ώστε να επιτύχουμε διασύνδεση των δεσμών κολλαγόνου και να σταθεροποιήσουμε τον κερατοειδή με σκοπό τη μη εξέλιξη της εκτάνυσης του. Μπορεί να συνδυαστεί με διαθλαστικό Laser ώστε να βελτιωθεί σε ένα βαθμό και η οπτική οξύτητα. Σημαντικός είναι ο έγκαιρος χρόνος της διενέργειας της θεραπείας, μιας και αυτή η διαδικασία σταθεροποιεί αλλά, τις περισσότερες φορές, δεν αναστρέφει τη βλάβη που ήδη έχει επέλθει στον κερατοειδή.

Μια νέα οφθαλμική σταγόνα, το IVMED-80 που έλαβε ήδη Orphan Drug Designation από τον οργανισμό FDA και βρίσκεται στο τελευταίο πειραματικό στάδιο προσδοκάται να αποτελέσει μια νέα μη επεμβατική εναλλακτική λύση στη θεραπεία του κερατόκωνου!

Πρόκειται για μια οφθαλμική σταγόνα που ενισχύει τη σταθερότητα του κερατοειδή, αυξάνοντας τα επίπεδα των δομικών πρωτεινών του όπως η λυσιλ-οξειδάση (LOX) και προκαλεί φαρμακολογική μη επεμβατική διασύνδεση κολλαγόνου και ενίσχυσή του κερατοειδή. Στοχεύει δηλαδή στη σταθεροποίηση του κερατόκωνου χωρίς την εφαρμογή ακτινοβολίας ή LASER αλλά μόνο με την ενστάλαξη σταγόνας.

Επιπλέον, στις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το τελικό στάδιο των μελετών, δηλαδή η κλινική χορήγηση σε ανθρώπους, του IVMED-85, που είναι μία οφθαλμική σταγόνα για τον έλεγχο της αύξησης της μυωπίας στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του κερατόκωνου σε έναν ασθενή γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Η μονάδα δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του κερατόκωνου και τον έλεγχο της αύξησης της μυωπίας, εφαρμόζοντας εδώ και πάνω από 20 χρόνια, προληπτικά σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως και στα πλαίσια της πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης, την εξειδικευμένη αλλά ανώδυνη και γρήγορη διαγνωστική εξέταση της τοπογραφίας κερατοειδούς για τον κερατόκωνο, υπογραμμίζει ο Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Λεωνίδας Μαυρουδής.

Η τοπογραφία κερατοειδούς αξίζει να περιλαμβάνεται στην οφθαλμολογική εξέταση ακόμη και σε παιδιά προ της εφηβείας» καταλήγει ο κ Μαυρουδής.

Ενημερωθείτε περισσότερο για τον κερατόκωνο εδώ
https://www.lmvision.gr/diseases/keratokwnos/

Μαυρουδής Λεωνίδας
https://www.lmvision.gr/doctors/lewnidas-mayroudhs/

Μπαντέκα Μαρίνα
https://www.lmvision.gr/doctors/marina-mpanteka/

ZENITH