Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι ελληνοποιήσεις ρυζιού αγκάθι για τους παραγωγούς

Η κατάργηση των δασμών από πλευράς ΕΕ για το ασιατικό ρύζι έφερε αθρόες εισαγωγές. Για τους παραγωγούς κάποια ρύζια είναι μόνο κατ' όνομα ελληνικά.

Ρόλο πρωταγωνιστή πρόκειται να έχει τους επόμενους μήνες το ρύζι στο τραπέζι των Ελλήνων λόγω του πληθωρισμού που έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε διάφορα προϊόντα διατροφής.

Το παραδοσιακά φτηνό ρύζι, όπως και την περίοδο της οικονομικής κρίσης θα έχει δεσπόζουσα θέση στα καλάθια των καταναλωτών, όπως και άλλες τροφές που απευθύνονται στα χαμηλά βαλάντια, τα ζυμαρικά, το ψωμί κτλ.

Όμως η μείωση των καλλιεργειών έως και 60 χιλ. στρέμματα στη χώρα μας, καθώς αρκετοί αγρότες στράφηκαν στην πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια βαμβακιού, έχει ήδη προκαλέσει αρκετές ελλείψεις.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, όπως σε πολλά ακόμα αγροτικά προϊόντα έχει ήδη φέρει αύξηση της τιμής στο ράφι για τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές από της χώρες της Ινδοκίνας συνεχίζονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Αυτό δεν αποτελεί βέβαια απαραίτητα κάτι κακό, αλλά ειδικά τη φετινή χρονιά που η ανάγκη για οικονομικά τρόφιμα είναι μεγαλύτερη, έχει οδηγήσει την πλειονότητα των ορυζοπαραγωγών στο να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις.

Χρόνιο πρόβλημα χωρίς λύση

Οι ελληνοποιήσεις ρυζιού δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά απασχολεί τους παραγωγούς εδώ και πολλά χρόνια.

Το ξένο ρύζι έφτανε στη χώρα μας ωστόσο με κάποια φειδώ, αφού οι δασμοί της ΕΕ δεν επέτρεπαν σε ορυζοπαραγωγούς χώρες όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ να κάνουν αθρόες εξαγωγές προς τη Δύση.

Οι δασμοί όμως αποτελούν πια παρελθόν, σε μια ακατανόητη κίνηση των Βρυξελλών για πολλούς παραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2021 εισήχθησαν 230.000 τόνοι ρυζιού επιπλέον από τη Μιανμάρ, γεγονός που δείχνει την αλλαγή των συσχετισμών σε εγχώριο και εισαγόμενο προϊόν.

«Σε όποιο κατάστημα και να πάμε θα δούμε ότι το ρύζι στη συσκευασία του θα γράφει κατά 99% ότι είναι ελληνικό. Αυτό προκαλεί ερωτήματα από τη στιγμή που η παρουσία του εισαγόμενου προϊόντος ξεπερνά το 30% στην κατανάλωση. Δεν μπορεί να βρίσκουμε μόνο ελληνικά ρύζια, με εξαίρεση τα εξωτικά είδη (τύπου μπασμάτι). Θα πρέπει η ιχνηλασιμότητα να είναι καλύτερη», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού Λεωνίδας Κουιμτζής.

Οι κίνδυνοι

Αν και ουδείς στη χώρα μας κατακρίνει τις εισαγωγές, έχουν πολλές φορές επισημανθεί οι κίνδυνοι που μπορεί να έχουν ρύζια από τρίτες χώρες.

Η χρήση φυτοφαρμάκων στη ΝΑ Ασία που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ εδώ και πολλές δεκαετίες, προκαλεί αρκετές αμφιβολίες όσον αφορά την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Την ίδια ώρα, το σύστημα φύλαξης ποσοτήτων ρυζιού για την κάλυψη ελλείψεων από τις χώρες της  Ινδοκίνας, μπορεί να φέρει στο πιάτο μας ρύζι δύο και τριών ετών, σε αντίθεση με τις σοδειές του ελληνικού που είναι πάντα φρέσκο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχει αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών ρυζιού.

Ωστόσο η τελευταία ενημέρωση παρέχεται για την περίοδο 2017 – 2018.

Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ανήλθαν σε 14.523 τόνους, εκ των οποίων 3.285 ήταν ρύζι τύπου Indica και 11.238 τύπου Japonica.

Οι έλεγχοι

Από πλευράς παραγωγών έχει επισημανθεί πολλές φορές τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι οι έλεγχοι στην ιχνηλασιμότητα του ρυζιού είναι ελλιπείς, όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις.

«Δεν θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει κάποια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να το κυνηγήσουμε ως Διεπαγγελματική», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α Χρήστος Γκαντζάρας.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που είχε δώσει στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη ο επίτροπος Γεωργίας της Κομισιόν Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι αναφορικά με την προστασία της ευρωπαϊκής ορυζοκαλλιέργειας.

«Η Επιτροπή διενεργεί τακτικούς ελέγχους στις χώρες που εξάγουν προς την ΕΕ και επαληθεύει τους ελέγχους των κρατών μελών όσον αφορά τις εισαγωγές ρυζιού. Δεδομένου ότι τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων εφαρμόζονται αυστηρά σε όλες τις εισαγωγές, η Επιτροπή δεν έχει λόγο να υποθέσει ότι η ασφάλεια των τροφίμων απειλείται», σημείωσε ο αρμόδιος Επίτροπος τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ προσέθεσε ότι «δεν διεξάγεται επί του παρόντος κάποια έρευνα εμπορικής άμυνας σχετικά με τις εισαγωγές ρυζιού».

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Παππάς επισημαίνει από την πλευρά του στην Voria.gr ότι έλεγχοι γίνονται στο μέτρο του δυνατού, όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα. «Από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουμε μπορούν να αποτραπούν περιστατικά ελληνοποιήσεων όσον αφορά το ρύζι, που είναι και ένα από τα πιο ανεδειγμένα προϊόντα στην Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα προϊόν που παρουσιάζει ευρεία κατανάλωση, οφείλουμε να έχουμε μηχανισμούς που θα ελέγχουν εξονυχιστικά τα εισαγόμενα τρόφιμα», σημειώνει ο κ. Παππάς.

ZENITH