Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πιο προσβάσιμο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τη σφραγίδα της Alpha Bank

Η τράπεζα χρηματοδοτεί τη μελέτη προσβασιμότητας του κτηρίου του Ολύμπιον - Ανοίγει φέτος η αυλαία για το Βραβείο Προσβασιμότητας

Στην καθιέρωση ενός καθολικά προσβάσιμου Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμβάλλει η Alpha Bank, η οποία εδώ και πέντε χρόνια τρέχει το πρόγραμμα «Σινεμά για Όλους», ενώ, εδώ και λίγο καιρό, χρηματοδοτεί τη μελέτη για τη μεταφόρφωση του κινηματογράφου «Ολύμπιον» σε ένα καθολικά προσβάσιμο κτήριο.

Η τράπεζα χρηματοδοτεί τη μελέτη προσβασιμότητας του κτηρίου του Ολύμπιον ούτως ώστε να αυτό μπορεί να είναι πλήρως προσεγγίσιμο από όλους.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας βρέθηκε σήμερα το πρωί στις αίθουσες του Ολύμπιον ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος συζήτησε με τη διοίκηση του Φεστιβάλ να τις σχετικές πρωτοβουλίες της τράπεζας. 

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για την Alpha Bank, καθώς με χορηγία της τράπεζας καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας, το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και θα απονέμεται είτε σε μία προσωπικότητα είτε σε μία ταινία που προβάλλει το θέμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Τον κ. Ψάλτη υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αλλά και η γενική διευθύντρια του, Ελίζ Ζαλαντό, οι οποίοι του έκαναν μία μικρή ξενάγηση στους χώρους όπου προβάλλονται οι ταινίες του Φεστιβάλ.

Μάλιστα, οι τρεις τους παρακολούθησαν απόσπασμα από την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, με όρους καθολικής προσβασιμότητας, καθώς χρησιμοποίησαν ειδικά ακουστικά τα οποία  περιέγραφαν την εικόνα για τους τυφλούς. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ταινία, μαζί με την άλλη ταινία ορόσημο του ελληνικού σινεμά, την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, γίνονται για πρώτη φορά πλήρως προσβάσιμες.

Μάλιστα, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank χαρακτήρισε «συγκλονιστική» την εμπειρία θέασης της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη με ειδικά ακουστικά που περιγράφουν τη σκηνή για τους τυφλούς. «Πρόκειται για μία εμπειρία που θα έπρεπε να βιώσουμε όλοι μας για να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση αυτών των ατόμων που στερούνται προσβάσεως σε βασικά αγαθά», είπε ο κ. Ψάλτης.

Όπως είπε, τα τελευταία πέντε χρόνια, το Πρόγραμμα προσβασιμότητας «Σινεμά για όλους» έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 85.000 συμπολίτες μας να υπερβούν τα όποια εμπόδια και να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική δημιουργία.

«Η ενίσχυση της σύμπραξης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα και από τη καθιέρωση του ειδικού Βραβείου Προσβασιμότητας με τη σφραγίδα της Alpha Bank, έρχεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της καθολικής πρόσβασης στον Πολιτισμό και την ανάδειξη των αξιών της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και τελικά της μείωσης των ανισοτήτων. Στόχος του νέου βραβείου είναι να προβληθούν ακόμη περισσότερο τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία η ιδέα της συμπερίληψης και η συνείδηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης», ανέφερε ο επικεφαλής της Alpha Bank.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεαδάκης είπε πως «το ΦΚΘ είναι περήφανο που η Τράπεζα εδώ και χρόνια βοηθάει να γίνει το Φεστιβάλ πιο προσβάσιμο τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης. Έτσι, παρουσιάζουμε ταινίες με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής ή για κωφούς αλλά και με ειδικά ακουστικά για τυφλούς ή άτομα με προβλήματα όρασης».

Να σημειωθεί πως ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Σινεμά για όλους», από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022, έχουν προβληθεί 114 ταινίες, από τις οποίες οι 66 προβλήθηκαν σε φυσικούς χώρους και οι 48 διαδικτυακά και τις οποίες παρακολούθησαν 51.200 άτομα. Συνολικά, τα εμποδιζόμενα άτομα (άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα με παροδικά προβλήματα κίνησης, εγκυμονούσες, κ.ά.) που ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Φεστιβάλ και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους χώρους με την υποστήριξη της Alpha Bank ξεπερνούν τα 85.000.

ZENITH