Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρουσία των γονιών του Άλκη η προβολή ταινιών κατά της οπαδικής βίας (vid)

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά της αθλητικής βίας αφιερωμένη στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Δεκατρείς ταινίες γροθιά στο στομάχι με μηνύματα και ισχυρούς συμβολισμούς κατά της οπαδικής βίας προβλήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά της αθλητικής βίας αφιερωμένη στη μνήμη του Άλκη Καμπανού που δολοφονήθηκε από χούλιγκανς.

Παρόντες στην προβολή των μονολεπτων ταινιών οι γονείς του Άλκη Καμπανού, οι οποίοι και παρακολούθησαν την προσπάθεια νέων δημιουργών να μιλήσουν για το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανούλη, ανάφερε στη Voria.gr: "Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός είχαμε συγκλονιστεί όλοι. Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς ο κινηματογράφος και το ίδιο το Φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως η οπαδική βία. Προγραμματίζαμε για μήνες αυτή τη δράση και σκεφτήκαμε να καλέσουμε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την εικόνα και τον ήχο για να μιλήσουν για αυτό το πρόβλημα. Είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Κατατέθηκαν 71 ταινίες και σήμερα βραβεύουμε τις καλύτερες στη μνήμη του Αλκιβιάδη Καμπανού".

Από τις 71 ταινίες επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γκότση, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Γιάννη Σακαρίδη και τη δημοσιογράφο Έλσα Ποιμενίδου, οι 13 ταινίες.

Από αυτές βραβεύτηκαν οι εξής 5:

"43 σελίδες",

"The bet",

"Άθλος",

"Και εγώ έπαιζα μπάλα μικρος"

"Αγόρια Λύκοι".

Στις 5 που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή απονεμήθηκε στους δημιουργούς βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000 ευρώ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε πεντάλεπτη ταινία, η οποία βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό οπαδικής βίας. Πρόκειται για την ταινία Soccer as an excuse for violence, του Μάικλ Ντουκάκις, που μας μεταφέρει την προσωπική μαρτυρία του ηθοποιού και σεναριογράφου από την επίθεση χούλιγκαν στο Θέατρο Τέχνης, τον Φεβρουάριο του 2011.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν είναι:

12, Σκηνοθεσία: Μαρία Ελένη Σκαρόνη

Ο 12τος Άνδρας, Σκηνοθεσία: Δημήτριος Μάλλινης

43 Σελίδες, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πανίτσας

The Bet, Σκηνοθεσία: Ντίνος Παπαγεωργίου, Σάββας Παπαγεωργίου

Casuals, Σκηνοθεσία: Ζωή Σιγαλού, Παναγιώτης Σιγαλός

Game over Radio, Σκηνοθεσία: Ανδρέας Παύλου

Matador, Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Μπούλιος, Αλέξανδρος Καρυπίδης

Αγόρια Λύκοι, Σκηνοθεσία: Νοέμη Βασιλειάδου

Άθλος, Σκηνοθεσία: Ευτυχία Ιωσηφίδου

Αιτιοκρατία, Σκηνοθεσία: Σταύρος Πέτσας

Αχρωμία, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βελισαρίου

Και εγώ έπαιζα μπάλα, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λαγκαδινός

Χάσαμε τη Μπάλα, Σκηνοθεσία: Μαρία Τσιόλη

Ειδική προβολή:

Soccer as an excuse for violence, Michael Doukakis

Το Φεστιβάλ ευχαριστεί για την υποστήριξη τη Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 - Εις το Όνομα του Άλκη, η οποία τιμά την μνήμη του Άλκη, υποστηρίζει τα θύματα οπαδικής βίας και αγωνίζεται για την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας.

ZENITH