Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου λέει το τελευταίο αντίο στον Λάμπρο Μαργαρίτη (φωτο)

Σε κλίμα θλίψης το τελευταίο αντίο στον διαπρεπή Νομικό Λάμπρο Μαργαρίτη - Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας

Σε κλίμα θλίψης τελείται σήμερα η κηδεία του εμβληματικού καθηγητή Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Λάμπρου Μαργαρίτη, ο οποίος έφυγε χθες ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία ενώ στην είσοδο του ναού υπήρχαν δεκάδες στεφάνια, μεταξύ άλλων από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Εισαγγελέων  Ελλάδος, την Εταιρεία Νομικών Β. Ελλάδος, τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κ.α.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας κ.α.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έκανε λόγο για μία μεγάλη απώλεια και μίλησε για εκτεταμένες δυνατότητες που είχε ο Λάμπρος Μαργαρίτης στην ανάλυση ποινικού δικαίου, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση αλλαγών σε διατάξεις ποινικού δικαίου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας είπε ότι «σήμερα πενθούμε όλοι, σε όλα τα δικαστήρια» και ευχήθηκε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον εκλιπόντα.

Ο ενταφιασμός του Λάμπρου Μαργαρίτη θα γίνει στα Κοιμητήρια Θέρμης.

 

Ποιος ήταν ο Λάμπρος Μαργαρίτης

Διαπρεπής νομικός, κορυφαίος στο αντικείμενό του με τεράστιο συγγραφικό έργο, ο Λάμπρος Μαργαρίτης συμμετείχε στη σύνταξη του ΠΚ και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα έδινε κανονικά το «παρών» στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Άφησε το στίγμα του στη νομική επιστήμη συμμετέχοντας στη σύνταξη του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας.

Δίδασκε Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήταν επιστημονικός συνεργάτης από το 1980, ανεβαίνοντας σε όλες τις βαθμίδες. Πριν λίγο καιρό αναγορεύτηκε ομότιμος καθηγητής ενώ εξακολουθούσε να διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Τέλος, δίδασκε και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ήταν παντρεμένος ενώ ο γιος του, Δημήτρης είναι επίσης δικηγόρος.

ZENITH