Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από την Καμάρα η πορεία σωματείων, φοιτητών και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Οι διαδηλωτές καλούσαν όλον τον κόσμο στον δρόμο για να απαιτήσουν τα βασικά βασικά αγαθά, που όπως λένε, τα στερούμαστε καθημερινά.

Στους δρόμους βρέθηκαν εργατικά σωματεία, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και φοιτητές στο πλαίσιο του απεργιακού κλοιού στον οποίο ήταν την Τετάρτη ολόκληρη η χώρα και η Θεσσαλονίκη.

Ήδη από πριν τις 10 εργατικά σωματεία, φοιτητές, το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και αναρχικές συλλογικότητες και ομάδες βρέθηκαν στην Καμάρα, στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια, να ζητήσουν αυξήσεις των μισθών αλλά και να φωνάξουν ενάντια στις τιμές της ενέργειας.

Οι διαδηλωτές καλούσαν όλον τον κόσμο στον δρόμο για να απαιτήσουν τα βασικά βασικά αγαθά, που όπως λένε, τα στερούμαστε καθημερινά.

Το μέλος του ΔΣ του Ζ' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Ηλίας Σμήλιος είπε πως και οι εκπαιδευτικοί όπως και η όλη η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους απέναντι στην πιο ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που λέει ότι μπορούν μέρα με τη μέρα να ανεβαίνουν καθημερινά οι τιμές της ενέργεια και των βασικών προϊόντων που αποτελούν βάση της επιβίωσης μόνο και μόνο για να ανεβαίνουν τα κέρδη των καπιταλιστών. «Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της υγείας καθημερινά οδηγεί στις τεράστιες αυξήσεις τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, και συνεχίζουν να περικόπτονται. Ο μισθός θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ. Είμαστε στους δρόμους για να μιλήσουμε για το δικαίωμά μας στη δουλειά», σημείωσε.

Η νέα περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία, Λήδα Δώδου, σημείωσε πως επιτέλους μετά από τόσο καιρό έχει κηρυχθεί γενική απεργία. «Προφανώς με τα χαρακτηριστικά που γίνεται από μόνη της δεν αρκεί αλλά είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο και εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά τους στις πολιτικές της ακρίβειας, της φτώχειας και της συνεχιζόμενης πολεμικής απειλής. Είναι αναγκαίο να φύγει η διοργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα χέρια της ΓΣΕΕ και να περάσει στα χέρια των εργαζομένων που θα ενισχύσουν το ανεξάρτητο κέντρο αγώνα», πρόσθεσε.

Η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τόνισει πως σήμερα οι εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα δίνουν ηχηρό παρών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν αντέχουμε άλλο την ακρίβεια και τις απειλές πως δεν θα μπορούμε να βγάλουμε τον χειμώνα και όπως θα έχουμε τον χειρότερο χειμώνα από την κατοχή. «Οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί να πληρώνουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα και 8ωρο. Λέμε όχι στα επιδόματα φιλανθρωπίας για να μη πεθάνουν οι πιο ευάλωτοι. Θέλουμε πλαφόν στις τιμές και όχι το καλάθι της νοικοκυράς που είναι μία απάτη».

Η Ειρήνη που είναι φοιτήτρια στα ιστορικό-αρχαιολογικό σε δηλώσεις της είπε πως τοκάλεσμα της Τετάρτης αποτελεί προάγγελο μεταξύ άλλων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που φέτος είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Στην κινητοποίηση οι διαδηλωτές στήριξαν τον αγώνα των απεργών της οινοποιίας Μαλαματίνα.

ZENITH