Skip to main content

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:267 ταινίες, 32 βραβεία, «Αγγελόπουλος για πάντα»

267 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, θα προβληθούν στο 10ήμερο Φεστιβάλ, που φέτος τιμά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του

Με κεντρική ιδέα την «Αναπαράσταση» και μότο το «Αγγελόπουλος για πάντα» ανεβάζει αυλαία ένα φεστιβάλ που φλερτάρει με την κανονικότητα περισσότερο από τα δύο τελευταία χρόνια, το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τιμά φέτος τον μοναδικό δημιουργό Θεόδωρο Αγγελόπουλο, 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Νοέμβριος, που για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει Φεστιβάλ, έφτασε και το κοινό της πόλης είναι έτοιμο να παρακολουθήσει 199 μεγάλου και 68 μικρού μήκους ταινίες, ενώ θα απονεμηθούν 32 βραβεία συνολικά.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες

Το Φεστιβάλ, όπως ανέφερε και η διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό από την Αθήνα, έρχεται φέτος κοντά στον παλιό του εαυτό και οι αίθουσες ξαναγεμίζουν με πλήθος κόσμου που επιθυμεί να θαυμάσει τις ξεχωριστές παραγωγές.

Η κ. Ζαλαντό ανέφερε πως το κεντρικό θέμα είναι δανεισμένο από την Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών από τον θάνατό του, μια ταινία που επιμένει να διερωτάται για τον ίδιο τον κινηματογράφο αλλά και τον σπουδαίο δημιουργό. «Η Αναπαράσταση δεν είναι παρά η ανθρώπινη ερμηνεία της πραγματικότητας, η δύναμη δηλαδή που συνθέτει τον κόσμο γύρω μας», πρόσθεσε η ίδια.

Αναφερόμενος στον μεγάλο δημιουργό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, είπε πως ακόμα και η παραλία μάς λέει «Αγγελόπουλος για πάντα». Μάλιστα ο ίδιος επέλεξε να αναγνώσει στη λήξη της συνέντευξης Τύπου στο Ολύμπιον τον μονόλογο του ήρωα στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου:

«Όταν γυρίσω
θα γυρίσω με τα ρούχα και τ' όνομα ενός άλλου.
Kανείς δε θα με γνωρίσει.
Kι αν δε θα με γνωρίσεις και πεις
"Δεν είσαι εσύ", θα σου δώσω σημάδια, να πιστέψεις.
Tη λεμονιά στον κήπο σου.
Tο ακρινό παράθυρο που μπάζει το φεγγάρι.
Kι ακόμα, σημάδια του κορμιού και της αγάπης.
Kι όταν ανεβούμε τρέμοντας στο παλιό δωμάτιο,
ανάμεσα σ' ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο, ανάμεσα σ' ένα κάλεσμα κι ένα άλλο, θα σου διηγούμαι το "ταξίδι" όλη νύχτα
κι όλες τις νύχτες που θα 'ρθουν.
Aνάμεσα σ' ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο,
ανάμεσα σ' ένα κάλεσμα κι ένα άλλο,
όλη την ανθρώπινη περιπέτεια,
την περιπέτεια που ποτέ δεν τελειώνει».

Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές:

- Την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών.

- Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Η άλλη θάλασσα, με τίτλο «Η Θάλασσα στο Λιμάνι».

- Την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ. Αγγελόπουλος για πάντα, που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του Αγγελόπουλου.

- Tην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου

Το φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στις 3 Νοεμβρίου με την ταινία «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ενώ η ταινία λήξης, το «Κορσές», της Μαρί Κρόιτσερ, θα προβληθεί στις 13 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, το φεστιβάλ, μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου του 2022, προκάλεσε νέους και νέες από 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας. Από αυτές επιλέχτηκαν οι πέντε καλύτερες από τις 71 και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, ο κινηματογράφος του κόσμου συναντά τον εγχώριο, σε ένα πάντρεμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον και ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

Παράλληλα με το φεστιβάλ θα τρέξουν δύο εξωκινηματογραφικές δράσεις στο λιμάνι, το «Ρodcast room», αλλά και το «Αll around cinema».

Από τις 28 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3- 13 Νοεμβρίου), οι 15 θα κάνουν εκεί την πρεμιέρα τους - άλλες εντός συναγωνισμού σε διάφορα προγράμματα, άλλες όχι.

Ambassador της Αγοράς θα είναι ο γνωστός ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης.

Αγαπημένοι δημιουργοί

Τo φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, Νυχτερινοί επισκέπτες του Μικαέλ Ερς. Επίσης, καλωσορίζουμε με χαρά τον παλιό και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, Το χρυσάφι του Ρήνου.

Διεθνές πρόγραμμα

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

- Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

- Στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες, βλέπουμε 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ).

- Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αποτελείται από 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

- Για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση, η Mastercard υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 το Βραβείο Mermaid.

- Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive/VR επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες που θα προβληθούν στο Glass House (πρώτος όροφος του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, στο Λιμάνι), διεκδικώντας χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο White Dwarf, μία πολυμορφική εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

- Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take.

- Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.

- Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

- Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

- Το 63ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Προσβασιμότητα

Φέτος, για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank. Το βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύουν ζητήματα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες. Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ θα προβληθούν δύο θρυλικές ταινίες του ελληνικού σινεμά με όρους καθολικής προσβασιμότητας.

 

ZENITH