Skip to main content

Τι απαιτούν οι Κινέζοι «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση

Ο όρος που θέτει το Πεκίνο στην Αθήνα προκειμένου να αρχίσει να ενεργοποιεί τη συμμετοχή του στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του υπουργείου Οικονομικών.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να προσεγγίσει το κινεζικό ενδιαφέρον στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, το Πεκίνο εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική πλευρά έχει ξεκαθαριστεί στην Αθήνα ότι αν προηγουμένως δεν βγει προς πώληση το 67,7% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ), η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα απολύτως από την Κίνα.

Το μήνυμα ήταν πολύ ξεκάθαρο τόσο κατά την τελευταία επίσκεψη μεγάλου ελληνικού κλιμακίου υπουργών στο Πεκίνο, όσο και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κινέζο ομόλογο του. Τη μόνη παραχώρηση που υπό όρους σκέφτεται να κάνει η πλευρά των Κινέζων αφορά στην πώληση, σε αυτή τη φάση, του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και σε δεύτερη φάση του υπολοίπου 16,7%. Πέραν τούτου ουδέν, αν και δεν είναι ακόμα και τόσο σίγουρο ότι θα δεχθεί κι αυτή την τμηματική πώληση.

Μάλιστα, πληροφορίες από πηγές στην Αθήνα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαθέσεις του Πεκίνου, κάνουν λόγο για μια μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των Κινέζων, η οποία στο άμεσο μέλλον μπορεί και να εκφρασθεί με διάφορους τρόπους, αν αυτή η κατάσταση σχετικά με τον ΟΛΠ συνεχισθεί.

ZENITH