Skip to main content

Τιμή «φιξ» για το βαμβάκι προσφέρει η ΕΑΣ Τρικάλων

Στην προαγορά της φετινής εσοδείας βαμβακιού προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, προσφέροντας 40 λεπτά/ κιλό στους παραγωγούς της περιοχής.
Στην προαγορά της φετινής εσοδείας βαμβακιού προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, προσφέροντας 40 λεπτά/ κιλό στους παραγωγούς της περιοχής. Η πρωτοφανής, για τα τοπικά δεδομένα, απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Τρικάλων και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου, που ξεκινά το φθινόπωρο, αλλά και στην οικονομική στήριξη αρκετών παραγωγών.

Βάσει της απόφασης, η ΕΑΣ θα προαγοράσει 10.000 τόνους βάμβακος προκαταβάλλοντας στους παραγωγούς, το 20% του συνολικού ποσού που θα τους αναλογεί. Τα μέλη της ΕΑΣ Τρικάλων θα μπορούν μέσα στο καλοκαίρι να δηλώσουν την ποσότητα βαμβακιού που θα παραδώσουν στο εκκοκκιστήριό της το φθινόπωρο και να πάρουν ζεστά χρήματα στην τσέπη τους. Για παράδειγμα, εάν ένας παραγωγός προπωλήσει 50 τόνους βαμβακιού, θα εισπράξει άμεσα 4.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με την παράδοση της προσυμφωνηθείσας ποσότητας.

Η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων ξεκαθάρισε ότι η τιμή «φιξ» των 40 λεπτών/ κιλό που προσφέρει δε θα αλλάξει το φθινόπωρο, ασχέτως της πορείας της διεθνούς τιμής του προϊόντος και της διαμόρφωσης των τιμών στην εγχώρια αγορά.  Έτσι, καθίσταται σαφές ότι ο παραγωγός δε θα μπορεί να χάσει χρήματα, εάν η τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη των 40 λεπτών, αλλά δεν πρόκειται και να κερδίσει χρήματα στην περίπτωση που η τιμή του βαμβακιού ξεπεράσει τα 40 λεπτά/ κιλό.

ZENITH