Skip to main content

Το επόμενο ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Το σενάριο της καθυστέρησης πληρωμών προς το ΔΝΤ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου.

Από σύμπτωση ή όχι, το διήμερο 11 και 12 Μαΐου, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το κρίσιμο χρονικό ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ως γνωστόν, στις 11 του μηνός πραγματοποιείται το τακτικό Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποφασισθεί αν τελικώς θα ανάψει πράσινο φως για μια μερική χρηματοδότηση της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δόσης που έχει λαμβάνειν (περί τα 1,9 δις) και στις 12 η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση ύψους 707 εκατ ευρώ.

Οι πρώτες πληροφορίες επιμένουν ότι αν στις 11 του επόμενου μήνα δεν δοθεί μια ανάσα ρευστότητας, τότε στις 12 η Ελλάδα μπορεί να ανακοινώσει «καθυστέρηση στην πληρωμή», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στο μεταξύ, το τριήμερο 27,28,29 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του Μαΐου, ύψους 1,7 δις ευρώ, αν και κάποιες από αυτές τις πληρωμές θα ξεκινήσουν ήδη από τους 24 του μήνα. Τα λεφτά, κατά πάσα πιθανότητα, θα εξασφαλισθούν μέσω της «αξιοποίησης» των αποθεματικών των οργανισμών, βάσει νόμου του 1951, που επανεργοποιείται με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ξεπερνώντας έτσι το εμπόδιο των διοικήσεων τους, που αντισρούν στις εκταμιεύσεις.

Θεωρείται ωστόσο δύσκολο τα λεφτά από τα αποθεματικά αυτά, που υπολογίζονται κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ, να φτάσουν για να πληρωθεί και η δόση του ΔΝΤ. Οπότε το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, παραμένει «καυτό» και αναπάντητο. Η ειρωνία της ιστορίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, στηλίτευε όλες τις αποφάσεις που υλοποιούνταν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Και τώρα, ως κυβέρνηση, υιοθετεί την τακτική, πριν καλά - καλά κλείσει τρίμηνο στην εξουσία.

ZENITH