Skip to main content

Το I4byDesign με έδρα τη Θεσσαλονίκη μεταμορφώνει ψηφιακά βιομηχανία και logistics

Με μετόχους 22 τεχνολογικές επιχειρήσεις και έναν ερευνητικό οργανισμό, το ΕΚΕΤΑ, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign εργάζεται ήδη πυρετωδώς

Οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι ελληνικές βιομηχανίες και ο κλάδος των logistics θα ανακαλύπτουν τη μαγεία των ψηφιακών διδύμων και θα προσομοιώνουν μια ολόκληρη γραμμή παραγωγής, πετυχαίνοντας την προγνωστική συντήρηση του εξοπλισμού τους. Έναν κόσμο όπου θα αξιοποιούν την τρισδιάστατη εκτύπωση και την προσθετική κατασκευή στις παραγωγικές τους μονάδες, όπου θα επενδύουν σε εργαλεία cybersecurity και θα εφαρμόζουν τεχνολογίες cobotics, φέρνοντας κοντά ρομπότ και ανθρώπους. Με το όραμα να ανοίξει τον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και των logistics και για την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, spin off του ΕΚΕΤΑ, εργάζεται πυρετωδώς εδώ και λίγους μήνες από τη βάση του στη Θεσσαλονίκη.

Οι άξονες δράσεις και οι αναδυόμενες τεχνολογίες

Με μετόχους 22 τεχνολογικές επιχειρήσεις και έναν ερευνητικό οργανισμό, το ΕΚΕΤΑ, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει δράσεις σε πέντε άξονες: την έρευνα και ανάπτυξη (R&D), την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη διαχείριση καινοτομίας, τη συμβουλευτική και τη δικτύωση. Κι όλα αυτά για την υιοθέτηση τεχνολογιών Industry 4.0 και Logistics 4.0, μεταξύ των οποίων το Industrial Internet of Things, το AI (Artificial Intelligence), την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, το 3D printing και το additive manufacturing, τα robotics και cobotics, τα digital twins (ψηφιακά δίδυμα), την προσομοίωση και την προγνωστική συντήρηση, αλλά και την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR και VR). Επίσης, την υπολογιστική νέφους και την edge computing (ακροδικτυακή υπολογιστική), τη cybersecurity, τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τις τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας και το technology scouting (εργαλεία αναζήτησης τεχνολογιών).

Στο πλαίσιο του R&D το Κέντρο Ικανοτήτων από τη Θεσσαλονίκη θα αναπτύξει αρχικά δέκα ερευνητικά προγράμματα, μέσα από τα οποία στόχος είναι να προκύψουν προϊόντα που θα βγουν στην αγορά. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και κατάρτισης ετοιμάζει το Learning Lab του, όπου η θεωρία θα δώσει τη θέση της στην πράξη και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ρομποτικούς βραχίονες, να δημιουργούν πρωτότυπα μελλοντικών τους προϊόντων σε ένα ιδιαίτερο rapid prototyping center και να αξιοποιούν εξοπλισμό VR και AR. Στον άξονα της διαχείρισης καινοτομίας το Κέντρο Ικανοτήτων θα βοηθά στην τεχνολογική ωρίμανση καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων, ενώ θα συντονίζει και διαδικασίες κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο δε πλαίσιο της συμβουλευτικής θα αποτυπώνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και θα τους προτείνει την υιοθέτηση τεχνολογιών που να ανταποκρίνονται σε αυτές, ενώ θα τις ενημερώνει για τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος, στο πλαίσιο της δικτύωσης θα φροντίζει για την προβολή και την προώθηση των επιχειρήσεων, τη διασύνδεση μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς.

Επέκταση και εκτός συνόρων

Το I4byDesign, που απασχολεί 22 άτομα, στην πλειονότητά τους μηχανικούς υπολογιστών, απευθύνεται στη μικρομεσαία βιομηχανία, από εταιρείες τροφίμων και επίπλων μέχρι φαρμακοβιομηχανίες και ναυπηγεία, όπου δηλαδή υπάρχει γραμμή παραγωγής, αλλά και σε εταιρείες του κλάδου των logistics, σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι μέσα από την υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών να επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της παραγωγής, η εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το πεδίο δράσης του μάλιστα δεν θα περιοριστεί εντός συνόρων, όπως σημειώνει στη Voria ο γενικός του διευθυντής, Φωκίων Τζούρδας, αλλά σκοπεύει να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για την ώρα το I4byDesign έχει την έδρα του στο ΕΚΕΤΑ, ο πρόεδρος δ.σ. του οποίου, Δημήτρης Τζοβάρας, είναι και ο επιστημονικός συντονιστής του. Σε επόμενη φάση όμως ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά του στο Thess INTEC, που είναι και ένας από τους εταίρους του.

Τα Κέντρα Ικανοτήτων, γνωστά ως Competence Centers, είναι συνεργατικοί φορείς που έχουν αποστολή να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις πάνω σε αναδυόμενες τεχνολογίες που αφορούν στον κλάδο τους, με σκοπό να τις βοηθήσουν να υιοθετήσουν ψηφιακά εργαλεία σε ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας τους. Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί ήδη με επιτυχία στην Ευρώπη. Η σχετική Δράση στην Ελλάδα προκηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί 11 τέτοια Κέντρα.

ZENITH