Skip to main content

10 χρόνια Open House Thessaloniki - Ξεναγήσεις σε 68 χώρους αρχιτεκτονικής και ιστορίας

Μουσεία, γραφεία, εταιρικοί χώροι και κατοικίες ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό στη μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής που συμπληρώνει 10 χρόνια

Αντίστοφα μετρούν οι μέρες που η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί για ένα Σαββατοκύριακο σε ένα ανοιχτό αρχικετοκτονικό μουσείο. Γκρουπ των 10 ή 20 ατόμων θα ξεχυθούν στην πόλη και με μικρά βιβλιαράκια ανά χείρας θα ξαναγνωρίσουν κάθε γωνιά της μέσα από τα μάτια εθελοντών μίας δράσης που έγινε θεσμός.

Ο λόγος για το Open House, μια δράση για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το μόνο που απαιτείται είναι όρεξη να μάθει κανείς τα μυστικά, το design και τη δημιουργικότητα που κρύβουν τα πιο ιδιαίτερα κτήρια της όμορφης πόλης.

Ο θεσμός γιορτάζει φέτος και τα 10α γενέθλιά του και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους λάτρεις και τους ακολούθους τους στις 26 και 27 Νοεμβρίου, το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα. 

Δείτε εδώ τα κτήρια που συμμετέχουν στη δράση

Στο Οpen Ηouse Τhessaloniki 2022 τις πύλες τους θα ανοίξουν πολλά νέα ξενοδοχεία όπως το Μonasty επί της Βασιλέως Ηρακλείου, το Οnoma Hotel επί της Μοναστηρίου, το ΝΕΦΕΛΗ 1 στο Πανόραμα, που είναι ένα πολύ πρωτοποριακό πρότζεκτ για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γνωστά κι αγαπημένα όπως το Electra Palace

Ξεχωριστή αναφορά δεν θα μπορούσε να μην γίνει και για μία ακόμα προσθήκη που αναμένεται να χαροποιήσει τους υποστηρικτές μίας από τις πιο λαοφιλείς ομάδες της πόλης, του ΠΑΟΚ, μιας και στη δράση θα συμμετάσχει και φέτος για τέταρτη χρονιά το γήπεδο της Τούμπας. 

Επίσης, αρκετά θα είναι τα διαμερίσματα στην παραλία που θα υποδεχτούν το κοινό, αλλά και στο κέντρο, καθώς και τα γραφεία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου επί της Αριστοτέλους. Το αξιοσημείωτο με το Open House είναι πως ο κόσμος μπορεί να μπει και σε ιδιωτικά κτήρια είτε πρόκειται για μοντέρνες ή αναπαλαιωμένες κατοικίες είτε για επαγγελματικά γραφεία και εταιρείες.

Eπίσης, τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να δουν από κοντά χώρους του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καθώς η Αττικό Μετρό ανοίγει για το κοινό το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας όπου στεγάζεται και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό αλλά και ο Σταθμός Παπάφη.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κλασικές αγάπες του θεσμού, οι βίλες της Βασιλίσσης Όλγας, της πάλαι ποτέ Συνοικίας των Εξοχών, η Βίλα Μπιάνκα, η Βίλα Μορντώχ, η έπαυλη Μαρόκκου, η Σχολή Τυφλών, το Γυμνάσιο Αρρένων. Αναφερόμενη στο... φαινόμενο-βίλα η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House, Ρενάτα Δούμα, σημειώνει πως αν και ανοίγουν εδώ και 10 χρόνια συγκεντρώνουν πάντα ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Έτσι μιας και μπορούμε πλέον να μιλάμε με όρους κανονικότητας, 68 κτήρια είναι έτοιμα να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τους λάτρεις της αρχικτεκτονικής, αλλά και της ιστορίας. Παράλληλα, θα υπάχουν τρεις διαδρομές, «Στα μονοπάτια της ιστορίας» στα δυτικά Τείχη, «Η γειτονιά του χθες» στην Άνω Πόλη και «Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον Χρυσό Αιώνα» στο Γαλεριανό συγκρότημα.

Το ρεκόρ πάντως σε σε επισκεψιμότητα ήταν το Τεκτονικό Μέγαρο, στη Φιλικής Εταιρείας, το 2019, που μέτρησε περίπου 2.500 επισκέπτες.

Ποιο είναι το Open House 

Το Open Ηouse ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2012 μέσα στην κρίση με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και σήμερα, 10 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πρόκειται για έναν θεσμό-ορόσημο για την πόλη. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η Ρενάτα Δούμα, αρκετοί είναι πλέον οι επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και από το εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό αρχιτεκτονικό μουσείο. «Πιστεύω ότι μέσα από τον θεσμό πολύς κόσμος έμαθε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τη μικροϊστορία της καθώς υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής αποτυπώνεται και η ιστορία της πόλης», λέει η ίδια.

Από το 2012 έχουν πραγματοποιηθεί 270.000 επισκέψεις σε 267 κτήρια σε όλη την πόλη, δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά: από βίλες στη Συνοικία των Εξοχών μέχρι σύγχρονα διαμερίσματα στο κέντρο, από μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη μέχρι κτίρια βιομηχανικής κληρονομιάς, από μνημεία μέχρι σύγχρονους χώρους πολιτισμού. Στη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων χιλιάδες επισκέπτες ανακάλυψαν τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και (επαν)εκτίμησαν την αξία της.

Εδώ και δύο χρόνια η δράση αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, κάτι που κατάφερε σε πολύ υψηλό βαθμό. Το 2020 οι ξεναγήσει του Open House ήταν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ενώ πέρυσι, το 2021, πραγματοποιήθηκαν αρκετά walking tours για περισσότερη ασφάλεια.

Όπως κάθε χρόνο θα τρέχουν οι διαγωνισμοί Open Photo, ο διαγωνισμός φωτογραφίας στο Instagram, Open Vote, όπου το κοινό ψηφίζει το αγαπημένο του κτήριο αλλά και το Open your map, που προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2022, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται.

Λόγω της επετειακής φύσης του φετινού Open House θα υπάρχουν αναμνηστικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις, όπως καρτ ποστάλ με τις αφίσες όλων αυτών των χρόνων, αλλά και με φωτογραφίες.

Το Open Ηouse δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να θεωρείται θεσμός για την πόλη χωρίς τη συμβολή των εθελοντών, των φοιτητών, κυρίως της Αρχιτεκτονικής, του Πολυτεχνείου, αλλά και πολλών άλλων σχολών που φέτος αριθμούν τους 550.

Η γιορτή της αρχιτεκτονικής θα ξεκινήσει ένα Σαββατοκύριακο νωρίτερα με τη δράση, MADE in Thessaloniki που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Το MADE in Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής με στόχο να γνωρίσει το κοινό τη δημιουργική κοινότητα της πόλης, καθώς και τις παραγωγικές διαδικασίες που κρύβει κάθε επάγγελμα. Και εδώ ανοίγουν περίπου 15 χώροι. Παράλληλα, από τις 19 Νοεμβρίου ανοίγει και το Open Box, το ενημερωτικό περίπτερο της διργάνωσης σε κεντρικό σημείο της πόλης. 

Φέτος μετά από κάποια χρόνια επιστέφει το Open School όπου ορισμένα από τα κτήρια είναι ανοιχτά για οργανωμένα γκρουπ μαθητών ή ενηλίκων την Παρασκεή 25 Νοεμβρίου.

Η διοργάνωση κράτησε ένα διαδικτυακό κομμάτι που εγκαινίασε πέρυσι, το Open Office, τις συνεντεύξεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης. Στη συγκεκριμένη δράση αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης δείχνουν τον χώρο εργασίας, αλλά και τα πρότζεκτ, τα οποία αναλαμβάνουν και ταυτόχρονα σχολιάζουν πώς βλέπουν το μέλλον της πόλης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η Ρενάτα Δούμα, κανείς δεν πρέπει να λείπει από το πάρτυ λήξης του ΟΗΤ, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην έπαυλη Μαρόκκου. Καλεσμένοι είναι όλοι οι επισκέπτες, αλλά και οι εθελοντές του Οpen Ηouse.  

Μερικά από τα κτήρια που συμμέχουν:

Nefeli 1

Χαρακτηριστικό κτήριο του ’60, που στέγαζε το πρώην Ξενοδοχείο Νεφέλη και ανακαινίστηκε πλήρως το 2022 για να φιλοξενήσει τις νέες πολυτελείς κατοικίες ως «Nefeli 1». Το ένα εκ των δύο επισκέψιμων διαμερισμάτων σχεδιάστηκε από το γραφείο Deda & Architects, ενώ το δεύτερο από το γραφείο Makridis Associates.

NEW ENTRY

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 —
27/11 11:00-15:00

Ξενοδοχείο Onoma

Τυπική κτηριακή μονάδα γραφείων μοντέρνας αρχιτεκτονικής του ’70, που κατασκευάστηκε σε δύο χρονικές φάσεις, το 1963 το ισόγειο και υπόγειο και το 1972 η ανωδομή. Αποκαταστάθηκε το 2020 και πλέον φιλοξενεί το πρώτο ‘smart’ ξενοδοχείο της πόλης.

NEW ENTRY

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 12:00-18:00
27/11 12:00-18:00

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

Κτήριο προγενέστερο του 1906, ένα από διασωθέντα της πυρκαγιάς του 1917. Αποκαταστάθηκε το 1997, για να στεγάσει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα είναι επισκέψιμη και η επέκταση του μουσείου, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 —
27/11 10:00-14:00

TIME CAPSULE MID-CENTURY

Διαμέρισμα τυπικής πολυκατοικίας του 1957, που λειτουργεί ως “χρονοκάψουλα”. Συντηρήθηκε πρόσφατα, διατηρώντας την επίπλωση και τις συσκευές της εποχής σε πλήρη λειτουργία.

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 10:00-14:00 & 17:00-20:00
27/11 —

ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ

Σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο και τον J. Oliphant το 1925 για να στεγάσει την Κεντρική Αγορά Τροφίμων της πόλης. Η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξη του ιστορικού μνημείου στο εμπορικό τοπίο της πόλης διήρκεσε από το 2020 μέχρι το 2022.

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 —
27/11 10:00-18:00

Γήπεδο Τούμπας

Το Στάδιο της Τούμπας κατασκευάστηκε το 1958. To 2003-2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως ολυμπιακό προπονητήριο, έγιναν εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισής του και ανεγέρθηκε το κτίριο της διοίκησης και το στέγαστρο. Από τo 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ριζικής ανακαίνισης-αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.

ΩΡΑΡΙΟ
26/11 11:00-16:00
27/11 —

 

ZENITH