Skip to main content

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Κ.Μακεδονία

Τι γίνεται με τα κουνούπια-γίγας (aedes detritus) που επιδράμουν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Καθυστερούν και φέτος οι ψεκασμοί.

Αντιμέτωποι με επιδρομή κουνουπιών... γίγας είναι το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους σμήνη του κουνουπιού aedes detritus.

Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο γένος που είναι αισθητά μεγαλύτερο από το κοινό κουνούπι, με μεγάλα πόδια και φτερά, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν τσιμπάει. Η έντονη εμφάνισή του φέτος οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, με τις έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν το ιδανικό κλίμα για το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, δρ Σπύρος Μουρελάτος, μόλις ανέβει η θερμοκρασία τα συγκεκριμένα κουνούπια σταδιακά θα εξαφανιστούν.

κουνούπι aedes detritus

Μόλις εξαφανιστεί το συγκεκριμένο είδος, θα κάνουν την εμφάνισή τους τα γνωστά και «αξιαγάπητα» κοινά κουνούπια. Και ενώ οι ψεκασμοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου, για να περιοριστεί όσο δυνατόν η εμφάνισή τους, για μία ακόμη χρονιά θα ξεκινήσουν καθυστερημένα, τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα.

Η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης των προσφορών για τον διεθνή διαγωνισμό που έληξε στις 8 Απριλίου (η αποσφράγιση των προσφορών πραγματοποιήθηκε στις 17 του ίδιου μήνα), προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει τον επίγειο και εναέριο ψεκασμό, και, εφόσον η έγκριση της αναδοχής δεν κολλήσει στην ελληνική γραφειοκρατία, οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου.

Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η σύμβαση που θα υπογραφεί, θα έχει διετή διάρκεια, κάτι που θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό των ψεκασμών και την έναρξή τους νωρίτερα απ' ότι φέτος  το 2016. «Του χρόνου θα είμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς για τα κουνούπια. Θα γίνει ένας 12μηνος σχεδιασμός για όλους τους νομούς της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, και θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι απ' ότι άλλες χρονιές», λέει στη Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Ιωάννα Τζάκη.

Η ίδια εξηγεί πως φέτος θα συσταθεί μια μικτή συντονιστική επιτροπή παρακολούθησης του έργου, που θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές, και η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το πρόγραμμα δράσης, όταν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Πάντως, παρότι οι ψεκασμοί δεν θα ξεκινήσουν την ιδανική ημερομηνία, ο κ. Μουρελάτος εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ειδικών μετρήσεων δείχνουν ο αριθμός των κουνουπιών, τουλάχιστον για τον Μάιο, θα είναι τέτοιος που δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους πολίτες, όσο και στους τουρίστες που θα επισκεφθούν το παραλιακό μέτωπο της περιφέρειας (Χαλκιδική, Πιερία κα).

Να σημειωθεί πως η σύμβαση για τους ψεκασμούς στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ύψους 5,4 εκατ. Ευρώ (2,7 εκατ. Ευρώ ανά έτος) και αφορά 1,4 εκατ. Ευρώ για εναέριους ψεκασμούς (σε στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος) και 1,4 εκατ. Ευρώ για επίγειους ψεκασμούς (στον αστικό και περιαστικό ιστό).

Η βαρύτητα των ψεκασμών φέτος «πέφτει» σε 16 μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της περιφέρειας, σε περίπου 100 οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα από τα κουνούπια, λόγω της ύπαρξης βόθρων, και στο σύνολο των φρεατίων όπου λιμνάζουν νερά σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες και Πολύγυρο.

ZENITH