Skip to main content

TRADERS': Δεν έχουμε διαβεί την κοιλάδα των δακρύων

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν έχει φτάσει ακόμη στο ζενίθ της, ενώ θα ήταν καλύτερα να την παρομοιάσει κανείς με αυτήν της Λατινικής Αμερικής.

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν έχει φτάσει ακόμη στο ζενίθ της, ενώ θα ήταν καλύτερα να την παρομοιάσει κανείς με αυτήν της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ‘80 - η οποία οδήγησε, αρκετά χρόνια αργότερα, σε μαζικές χρεοκοπίες, τονίζει σε ανάλυσή του στο περιοδικό TRADERS' ο οικονομολόγος Βασίλειος Βιλιάρδος.

Όπως αναφέρει ο κ.Βιλιάρδος, το σημαντικότερο μέγεθος δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά το συνολικό - γεγονός που τεκμηριώνεται σήμερα από το ότι, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία μαστίζονται μεν από μεγάλα κρατικά χρέη, αλλά είναι σε καλύτερη θέση από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έχοντας πολύ χαμηλότερα ιδιωτικά (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Ειδικότερα, στα τέλη του 2013, το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας ήταν στο 185% του ΑΕΠ της, της Πορτογαλίας στο 220% και της Ιρλανδίας στο εξωπραγματικό 292% - όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 110% του ΑΕΠ το 2009 (έκτοτε μειώθηκε, όπως στην αρχή και σε άλλες χώρες) ή στη Γερμανία το 128% (115% τέλη του 2013).  

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, κατά το ξεκίνημα της Ευρωζώνης το 1999, τα ιδιωτικά χρέη των χωρών της περιφέρειας ήταν πολύ χαμηλότερα. Της Ισπανίας ευρίσκονταν στο 99% του ΑΕΠ, της Πορτογαλίας στο 146% και της Ιρλανδίας στο 168% (2002).

Η υιοθέτηση όμως του ευρώ, με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που την συνόδευσαν, σε συνδυασμό με την εισροή δανειακών χρημάτων από τις πλούσιες χώρες του κέντρου (οι οποίες δεν είχαν πια το ρίσκο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ αναζητούσαν καλύτερες αποδόσεις), οδήγησαν στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους σε ορισμένες από αυτές - κυρίως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.  

Δεν έχουμε διαβεί λοιπόν την «κοιλάδα των δακρύων» - απλούστερα, δεν έχουμε φτάσει στο ζενίθ της κρίσης, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ (ανάλυση), η οποία ουσιαστικά διοικεί την Ευρωζώνη.  

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://traders-mag.gr/ebook/2014/07/index.html#20

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό Traders κάνοντας εγγραφή εδώ:   

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

ZENITH