Skip to main content

Τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη των παραλίων του νομού Λάρισας

Τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη των παραλίων του νομού Λάρισας και του ορεινού όγκου του Κισσάβου κατέθεσε ο δήμαρχος Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την υφυπουργό
Τρεις προτάσεις για την ανάπτυξη των παραλίων του νομού Λάρισας και του ορεινού όγκου του Κισσάβου κατέθεσε ο δήμαρχος Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελα Γκερέκου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουντάρας ζήτησε τη συνδρομή της υφυπουργού για:
-Την ένταξη στο ΕΣΠΑ πρότασης του δήμου Μελιβοίας σχετικής με την προμήθεια πλωτού φράγματος και  την κατασκευή πλωτής εξέδρας (το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ).
-Τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ της σύνθεσης και ενορχήστρωσης μουσικού έργου σε ποίηση Γιώργου Τσιτρούλη για τον μυθικό βασιλιά της αρχαίας Μελίβοιας και ήρωα του Τρωικού πολέμου Φιλοκτήτη.

Οπως εξήγησε ο κ. Γκουντάρας, στόχοι του δήμου είναι το πλωτό φράγμα να χρησιμοποιηθεί στην (απευκταία αλλά όχι απίθανη) περίπτωση μόλυνσης της θάλασσας και της παράκτιας περιοχής. Ωστόσο, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις, όπως να προστατεύει τους λουόμενους από τσούχτρες ή και πλαγκτόν – ακόμη και να μειώνει τον κυματισμό της θάλασσας χωρίς φυσικά να παρεμποδίζει την κυκλοφορία του νερού.

Η πλωτή εξέδρα χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία για πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και γυμναστικές επιδείξεις. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου αλλά και την πρόσδεση ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Οσον αφορά το μουσικό έργο, ο δήμαρχος τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Μεσογειάδας αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι ο Φιλοκτήτης ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιάς της αρχαίας Μελιβοίας.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε για τις δράσεις που έχει υλοποιήσει ο δήμος Μελιβοίας σχετικά με την ανάδειξη προσώπων και γεγονότων της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας στην περιοχή, ολοκληρώνοντας πρόσφατα το έργο «Αχιλλέας ο Μυρμιδώνας» σε ποίηση Γ. Τσιτρούλη και μουσική Γιάννη Κ. Ιωάννου, στην παρουσίαση του οποίου έχει κληθεί να παραβρεθεί.

ZENITH