Skip to main content

Τζιτζικώστας: Άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ (vid)

Οι υπηρεσίες της ΠΚΜ καταγράφουν τα διαθέσιμα που θα στείλουν εντός της εβδομάδας στην ΤτΕ. «Είμαστε στο χείλος, ξύνουν τον πάτο του βαρελιού».

Μέσα στην εβδομάδα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν καταγράψει τα ταμειακά διαθέσιμα που μπορούν να διατεθούν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μετά τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή», «θα διαθέσουμε τα κονδύλια που χρειάζεται η χώρα άμεσα. Ήδη οι υπηρεσίες μας καταγράφουν τις άμεσες υποχρεώσεις μας, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Περιφέρειας και μέσα στην εβδομάδα θα δούμε τελικά πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα που μπορούμε να δώσουμε. Δεν τίθεται θέμα να τα βρούμε με την κυβέρνηση. Πρέπει όλοι σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ισχύει και για την κυβέρνηση και πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Για να φτάνουμε να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού…».

Ο κ. Τζιτζικώστας, παρά τη στήριξη στην εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, στάθηκε κριτικός απέναντι στην κυβέρνηση. «Όταν μια κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να μην έχει ρευστότητα σημαίνει ότι τα χρήματα τελείωσαν. Η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Δεν έχουμε επ’ ουδενί την πολυτέλεια να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια. Ούτε έχει τέτοια εντολή η κυβέρνηση», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως ακόμη και με τη διαφωνία που υπάρχει με τη λογική και την ουσία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, οι περιφερειάρχες θα βάλουν πλάτη στην προσπάθεια.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μας έχει φωνάξει, να μας πει για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται με αποκλειστική της ευθύνη και ότι η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ουσιαστικά και έτσι να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βάλουμε πλάτη. Να πούμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας και να προσφέρουμε κάποια από τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Περιφερειών. Θα έχουμε πρόβλημα μέχρι να τελειώσει αυτό. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και δεσμεύτηκε ότι το μέτρο θα έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα. Δε θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα είναι εύκολη η διαδικασία για να παίρνουμε τα χρήματα όταν τα ζητάμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

ZENITH