Skip to main content

Χαράτσι για κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση

Οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την αλλαγή στο καθεστώς καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς μειώνονται δραστικά τα χρήματα που λαμβάνουν δικαιούχοι άνω των 50 ετών, δηλαδή το 80% τ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι πολλοί Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι, που διαμαρτύρονται για την αλλαγή στο καθεστώς καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μειώνονται δραστικά τα χρήματα που λαμβάνουν δικαιούχοι άνω των 50 ετών, οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή το 80% του κτηνοτροφικού πληθυσμού.

 Της διαμαρτυρίας προηγήθηκε γενική συνέλευση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, όπου ο πρόεδρός της, Μιχάλης Τζιότζιος, ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για χαράτσι με αφορμή τη θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων στην είσπραξη της εξισωτικής.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για το «αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ», ώστε να «ανασάνουν» οικονομικά οι κτηνοτρόφοι με χαμηλότοκα δάνεια, αλλά και για τη μη χορήγηση «αγροτικού» πετρελαίου στον κλάδο. Οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι εξέδωσαν υπόμνημα το οποίο και απέστειλαν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί της. Στο υπόμνημα τονίζονται τα εξής:
«Το θέμα το οποίο κυριάρχησε στην έκτακτη συνεδρίαση ήταν η τραγική εξέλιξη της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 σε σχέση με τα ηλικιακά κριτήρια όπου κατατάσσουν τους ορεινούς κτηνοτρόφους σε ομάδες μοριοδότησης με αποτέλεσμα να αδικούνται παράφορα.Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για την επιστολή την οποία σας στείλαμε στις 14  Απριλίου την οποία κοινοποιήσαμε και στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Καχριμάκη, αλλά και στον Διευθυντή σας κ. Ανδρέα Δαβίλα.

 Η μοναδική απάντηση η οποία λάβαμε μέσω του τύπου μετά από δημοσιογραφικές πιέσεις προς τον κ. Καχριμάκη ήταν: Δεν πρέπει να ανησυχούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, διότι θα βγει καινούργια απόφαση που θα μας δικαιώνει. Σήμερα διαβάσαμε στη Γενική Συνέλευση και ενημερώσαμε τον κόσμο πως η καθησυχαστική διάθεση του κ. Καχριμάκη ήταν στην κυριολεξία το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες του έλληνα κτηνοτρόφου παραγωγού.

 Η καινούργια απόφαση την οποία υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας κ. Καννελόπουλος είναι ακόμη πιο τραγική, διότι οι κατηγορίες των ηλικιών έγιναν δύο. Από 18 μέχρι 30 ετών μοριοδοτούνται με 200 μόρια και από 31 έως 65 με 100. Δυστυχώς δεν υπήρξε ίχνος σεβασμού προς τον πολύπαθο κλάδο μας. Δηλαδή ο κ. Καχριμάκης πιστεύει πως πραγματικοί κτηνοτρόφοι είναι μόνο μέχρι την ηλικία των 31 χρόνων;  Η απάντηση μας είναι ότι πλανάται και με αυτή του την κίνηση φέρνει στο χείλος της ολικής καταστροφής την κτηνοτροφία στην χώρα μας. Άλλα σημαντικά θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν: Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα   επιβαρύνει κατά πολύ τον κτηνοτρόφο παραγωγό, διότι η μετακίνησή του προς την εκμετάλλευσή του γίνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα για όλο τον χρόνο. Αίτημά μας μέχρι σήμερα ήταν η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσής πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησής.

Δυστυχώς όμως ούτε το αίτημά μας για επιστροφή έγινε δεκτό και με τις αυξήσεις των καυσίμων το κόστος παραγωγής ανέβηκε στα ύψη. Αντιλαμβάνεστε για τι καταστροφή μιλάμε. Ζητούμε οι εξισωτικές αποζημιώσεις να παραμείνουν με το παλιό σύστημα όσον αφορά τις ηλικίες και να δοθούν  άμεσα. Ζητούμε την απόδοση του Φ.Π.Α  ,του Αγρο ΤΕΜΠΕ άμεσα, διότι όλοι οι παραγωγοί έχουν βγει από τον προϋπολογισμό τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης των εκμεταλλεύσεών τους.

 Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για συνάντηση με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξή κ. Κατερίνα Μπατζελή. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες την ειδοποίησή σας για το ραντεβού μας. Αν συνεχίσετε να μας αγνοείτε, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε  δυναμικές κινητοποιήσεις.»

ZENITH