Skip to main content

Χρηματοδότηση 448 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Το ποσό των 448 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, εκχωρείται από το ΥΠΟΙΑΝ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το ποσό των 448 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, εκχωρείται από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να το διαχειριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του Επιχειρησιακού της Προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η υπογραφή της σχετικής Επιχειρησιακής Συμφωνίας Υλοποίησης (ΕΣΥ) θα γίνει την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010 στην Αθήνα, στη διάρκεια της 2ης Διάσκεψης των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μεταξύ της υπουργού Λούκας Κατσέλη και της γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, Καλλιόπης Γερακούδη, παρουσία και του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη.

Το ποσό που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια  Θεσσαλίας, μέσω των υπηρεσιών της Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και Διεύθυνση Σχεδιασμού Ανάπτυξης, θα καλύψει τις προτεραιότητες που έχει θέσει στους τομείς:
•    των μεταφορών κατά κύριο λόγο,
•    του περιβάλλοντος,
•    της εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης,
•    της υγείας και κοινωνικής μέριμνας,
•    του πολιτισμού και τουρισμού,
•    της  αστικής και αγροτικής αναγέννησης,
•     της έρευνας και τεχνολογίας και
•    της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών της διάσκεψης, ομιλίες θα εκφωνήσουν  η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη καθώς και ο υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης. Θα ακολουθήσουν θεματικές ενότητες με παρουσιάσεις σχετικά  με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 ( πρόοδος, αναμόρφωση Προγράμματος, ειδικά θέματα υλοποίησης, οριζόντιες δράσεις κλπ). Στο πλαίσιο αυτό η  Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη θα παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης και τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2007-2013. Σήμερα η απορρόφηση που παρουσιάζει το πρόγραμμα της Θεσσαλίας ανέρχεται σε  71,5 εκατομμύρια ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13,5%, από τα υψηλότερα ποσοστά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ πανελλαδικά.  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 529 εκατομμύρια ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης. Στόχος για το τέλος του 2010,  είναι η  επίτευξη του κανόνα  απορρόφησης «ν+3»,  που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερκαλυφθεί.

ZENITH