Skip to main content

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας ζητεί από τους Ουκρανούς να φύγουν από τη χώρα

Οι αρχές να προειδοποιούν ότι το Κίεβο μπορεί να αντιμετωπίσει «πλήρη διακοπή λειτουργίας» του ηλεκτρικού δικτύου καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν ακρωτηριάσει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι το Κίεβο μπορεί να αντιμετωπίσει «πλήρη διακοπή λειτουργίας» του ηλεκτρικού δικτύου καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα και την ουκρανική πρωτεύουσα να έχει δει το πρώτο της χιόνι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της χώρας προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε εθνικό επίπεδο μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε μη στρατιωτικές υποδομές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό. Όπως είπε μάλιστα η κατάσταση είναι ως «πολύ δύσκολη» σε περισσότερες από δώδεκα περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας DTEK, Μάξιμ Τιμτσένκο, είπε ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας γίνεται λιγότερο αξιόπιστο με κάθε ρωσική επίθεση, γι αυτό και το κλειδί για να διατηρηθεί σε λειτουργία είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα», καλώντας του Ουκρανούς να αναζητήσουν σε άλλο μέρος προσωρινά διαμονή ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα της χώρας.

«Εάν υπάρχει μικρότερη κατανάλωση, τότε τα νοσοκομεία με τραυματισμένους στρατιώτες θα έχουν εγγυημένη παροχή ρεύματος. Έτσι εξηγείται ότι καταναλώνοντας λιγότερο ή φεύγοντας, συνεισφέρουν και σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

ZENITH