Skip to main content

«Ήμουν ανεπιθύμητος από τον Αλογοσκούφη»

«Ο Αλογοσκούφης δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά παρέμεινε σε πρόσκαιρα φτιασιδώματα των δεικτών», δηλώνει στη Voria.gr ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας. Ποιο λάθος καταλογίζε
Ευθεία επίθεση κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη εξαπολύει ο Αδάμ Ρεγκούζας, σε συνέντευξή του στη Voria.gr, υποστηρίζοντας ότι οι εισηγήσεις του κατά την κοινή τους παρουσία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν είχαν καμία τύχη επειδή ήταν ανεπιθύμητος από τον πρώην υπουργό. Παράλληλα, καταλογίζει στον κ. Αλογοσκούφη ότι δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά παρέμεινε σε πρόσκαιρα «φτιασιδώματα» των δεικτών.

Ο κ. Ρεγκούζας ασκεί έμμεσα κριτική και στον τέως πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλογίζει εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις σε κυβερνητικά στελέχη που οδήγησαν σε λάθη, τα οποία σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκφράζει έμμεσα την αντίθεσή του στο πολιτικό ύφος του πιθανού συνδιεκδικητή του χρίσματος Π. Ψωμιάδη και τονίζει ότι δεν «υπάρχουν πρωθύστερα οικογενειακά δικαιώματα» για την εν λόγω  θέση. 

Έχετε δηλώσει τη βούληση σας να είστε υποψήφιος  περιφερειάρχης στη νέα διοικητική δομή που θα προκύψει για την περιοχή μας από τον «Καλλικράτη». Δεδομένης της μεγάλης απήχησης του Π. Ψωμιάδη στη βάση της ΝΔ, τι θα πράξετε αν τελικά αυτός επιλεγεί ως υποψήφιος; Θα κατέλθετε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος υποψήφιος;

«Έχω δημοσιοποιήσει και μάλιστα έγκαιρα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω να είμαι υποψήφιος αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη της ΝΔ, στην οποία έχω την τιμή να ανήκω. Η μάχη αυτή θα είναι ιδιαίτερα πολιτική και γι΄ αυτό τα κόμματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Περιμένω να υλοποιηθεί νομοθετικά η νέα αυτή διοικητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και στη συνεχεία θα έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες.
Θεωρώ ότι συγκεντρώνω τα ποιοτικά και πολιτικά στοιχεία, για να διεκδικήσω αυτή τη μάχη, αλλά ξεκαθαρίζω ότι χωρίς τη στήριξη της ΝΔ δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος.
 
Τα αντάρτικα δεν ταιριάζουν στο πολιτικό μου ήθος. Τώρα το ποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα με ποιο τρόπο ή μεθόδους με βρίσκει αδιάφορο. Όλοι μας έχουμε την πολιτική και αγωνιστική μας διαδρομή και οι φιλοδοξίες μας δεν ακυρώνουν την κομματική μας  συνύπαρξη, αλλά ούτε δημιουργούν  πρωθύστερα οικογενειακά δικαιώματα του ενός από τον άλλο. Σέβομαι τις όποιες φιλοδοξίες, αλλά η διεκδίκηση της στήριξης μου από τη ΝΔ δεν εξαρτάται από τις προθέσεις άλλων στελεχών της παράταξης.

Θέλω να πιστεύω ότι εκφράζω μια διαφορετική πολιτική αντίληψη. Είμαι οπαδός του πολιτικού πολιτισμού και απεχθάνομαι τις εντυπώσεις και τις θεατρικές παραστάσεις».


Γιατί η ΝΔ δεν προχώρησε 5,5 χρόνια σε ριζικές ανατροπές στη λειτουργία κράτους και οικονομίας, όταν μάλιστα έχει μεγαλύτερη ιδεολογική συγγένεια, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, με πολιτικές που προωθούν τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς;

«Το πρόταγμα ιδεολογημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι επιζήμια διαδικασία αλλά και επικίνδυνη. Συνήθως οι ολιγωρίες ή τα λάθη του παρελθόντος πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επιδεικνυόμενη αβελτηρία του παρόντος. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίσει το παρελθόν όσο και αν προσπαθήσει να φκιασιδώσει το μέλλον.

 Η δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματώθηκε μετά το 2004 από τη ΝΔ, παρά τους εγωισμούς, τα λάθη και την παντοκρατορία και πανσοφία κάποιων κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι ευκαταφρόνητη. Η επέλευση όμως των προβλημάτων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ανέδειξαν διαρθρωτικές αδυναμίας και ροκάνισαν το αποτέλεσμα μιας σοβαρής προσπάθειας, που χωρίς αυτήν τα πράγματα σήμερα θα ήταν χειρότερα. Η σκόπιμη λήθη ή η διαστρέβλωση της χρονικής συνέχειας μόνο μικροψυχία  δείχνει που δεν ωφελεί τελικά κανέναν».

Εσείς, ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είχατε εισηγηθεί μέτρα, όπως περικοπή φοροαπαλλαγών και  ταμειακές μηχανές παντού, που τώρα προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν εισακουστήκατε από τον αρμόδιο υπουργό;

«Πολλά είχα προτείνει, αλλά σημασία έχει ότι δεν υιοθετήθηκαν από τον τότε αρμόδιο υπουργό, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά παρέμεινε σε πρόσκαιρα φτιασιδώματα των δεικτών. Απεδείχθη όμως και μπορώ ευθέως να το ισχυριστώ ότι υπήρξα ανεπιθύμητος από τον εν λόγω υπουργό αλλά και από κάποιους άλλους επικίνδυνος για τα συμφέροντά τους. Στοχοποιήθηκα, λοιδορήθηκα για ανύπαρκτες συμπεριφορές και τελικά νικήθηκα χωρίς να αντιδράσω βίαια, όπως θα άρμοζε ίσως. Η στάση μου όμως αυτή ήταν στάση ευθύνης, γιατί δεν επιθυμούσα να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση τότε και πολύ περισσότερο στον Κώστα Καραμανλή, που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στην πρώτη κυβέρνησή του.

Επειδή όμως με ρωτάτε για όσα ενδεχομένως δεν έκανα ως μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τότε ένα μόνο θα σας πω: προεκλογικά το 2004 η ΝΔ πρόβαλε την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης. Μετεκλογικά  όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, ως αρμόδιος υφυπουργός φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, που κουβαλούσα και μια επαγγελματική εμπειρία στα θέματα αυτά, δεν συμπεριλήφθηκα στην επιτροπή φορολογικής μεταρρύθμισης που συστήθηκε! Για άγνωστους ή μάλλον τελικά γνωστούς λόγους σε μένα σήμερα.  Επομένως τι
προτάσεις να έκανα και τι τύχη να είχαν…Όλα αυτά δεν σας τα λέω για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Αντίθετα, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για ότι δεν έγινε τότε, αλλά και το γεγονός ότι δεν αντέδρασα με διαφορετικό τρόπο τότε».

Που αποδίδετε την ευθύνη για τις αποτυχίες που χαρακτήρισαν τη διακυβέρνηση της ΝΔ;

«Σε ανθρώπινα λάθη, σε εγωισμούς και στις εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις που παρέσχε ο τότε πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησής του. Κανένας δεν ερωτεύθηκε την αποτυχία αντίθετα, η επιτυχία κινητροδοτεί την προσπάθεια. Εύχομαι και ελπίζω η εμπειρία του παρελθόντος να φρονηματίσει όλους μας, για να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις που τις πληρώσαμε εμείς, αλλά μαζί με μας και οι πολίτες».

Αντικειμενικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φορολογικό, παρά τις όποιες παραλείψεις και λάθη, συνιστούν γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Συμφωνείτε; Ποια θετικά και ποια αρνητικά σημεία εντοπίσατε στις ανακοινώσεις του υπουργού;

«Φορολογική μεταρρύθμιση, και μάλιστα γενναία, δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν το σύνολο σπασμωδικών και εισπρακτικών μέτρων που οδηγούν στην πρόσκαιρη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010, άλλα ενισχύουν την ύφεση με τελικό αποτέλεσμα  την τεράστια αύξηση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση των δημόσιων δαπανών, όταν η οικονομία είναι κάτω του επιπέδου πλήρους απασχόλησης, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης και διογκώνουν τα ελλείμματα
(εθνικού και εξωτερικού τομέα).
 
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στερούνται μέτρων αναπτυξιακής διάστασης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στον Ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο. Θεωρώ μεγάλο λάθος την πολιτική αύξηση φόρων σε περίοδο κρίσης και τη μείωση άμεσα ή έμμεσα του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
 
Υπάρχουν μέτρα άμεσης απόδοσης τα οποία δεν θίγουν και δεν επιδεινώνουν την άμεση κατανομή του εισοδήματος μεταξύ εργασίας-κεφαλαίου όπως:
-είσπραξη όλων των βεβαιωμένων οφειλών προς το κράτος. Μόνο οι τράπεζες οφείλουν 300 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.
-Πλήρης αξιοποίηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
-Καθορισμός των δασικών εκτάσεων και ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως με σκοπό την άμεση αξιοποίησή τους.
-Επανεξέταση και δραστική μείωση όλων των ενοικίων που καταβάλλει το δημόσιο σε ιδιώτες.
-Ενσωμάτωση των κοινωνικών οδηγιών, ώστε να αποφευχθούν τα δυσβάστακτα καθημερινά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας
-Μείωση των λειτουργικών και άλλων δαπανών της Βουλής
-Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα
-Μαρκάρισμα των καυσίμων από τα διυλιστήρια με ειδικούς ανεξίτηλους ιχνηθέτες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων
-Ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων μέσω δορυφόρου
-Ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών του δημοσίου και έλεγχος στη διακίνηση αγαθών
-Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
-Εγχώριος δανεισμός με έκδοση βραχυχρόνιων ομολόγων με επιτόκιο χαμηλότερο του διεθνούς άλλα υψηλότερο των προθεσμιακών καταθέσεων
-Αυτοδέσμευση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από ένα τεράστιο κόστος, ενώ παράλληλα μπορεί να προσφερθεί  κοινωνικής ασφάλισης στους φτωχότερους.
-Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του κράτους.
Τέλος καλή είναι η κυβερνητική κινητικότητα και η πολιτική γυμναστική, αρκεί να μην υποτάσσεται στην επικοινωνιακή πολιτική χωρίς το αναγκαίο αποτέλεσμα που έχουν ανάγκη ο τόπος ιδιαίτερα σ΄ αυτήν τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία».

Πώς κρίνετε την κυβέρνηση μέχρι τώρα;

«Οι πολλές παλινωδίες, οι καθυστερήσεις, η έλλειψη μια συγκεκριμένης στρατηγικής που θα έθετε σε κίνηση το κυβερνητικό έργο είναι εμφανείς. Η προχειρότητα αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναπτυξιακών στόχων στην οικονομία, προοιωνίζεται συμφορές. Εάν δεν εγκαταλειφθεί η επικοινωνιακή διαχείριση, η όποια κινητικότητα παρατηρείται σήμερα θα χαθεί πολύ γρήγορα στον καιάδα των προβλημάτων».

Πώς αξιολογείτε την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, υπό τη νέα ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά;

«Η ποιότητα του Αντώνη Σαμαρά, το ήθος του και οι ικανότητές του φαίνεται να δικαιώνουν τους 800.000 πολίτες που τον επέλεξαν. Φαίνεται καθαρά ότι οι πολιτικές του πρωτοβουλίες υπακούν στην προτεραιότητα του εθνικού συμφέροντος και όχι του στενά κομματικού. Οι βηματισμοί του είναι προσεκτικοί διακρίνονται από πολιτική ευθύνη και οι επιλογές του συνδυάζουν το παλαιό με το νέο, την εμπειρία με την φρεσκάδα, την κινητοποίηση στελεχών χωρίς υποκειμενισμούς ή αρρωστημένο συναίσθημα.

Ο ρόλος του είναι δύσκολος και καλείται να πείσει τον Έλληνα ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, χωρίς να ακυρώνει προσπάθειες και αποτελέσματα προηγούμενων κυβερνήσεων της φιλελεύθερης παράταξης. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του και αισιόδοξος για την επερχόμενη πολύ γρήγορα κυβερνητική του δοκιμασία».

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής σας σταδιοδρομίας, που ίσως σας οδήγησε τελικά και εκτός κοινοβουλίου;

«Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ο υπέρμετρος ρομαντισμός μου για αυτό που αποκαλείται  δημόσια προσφορά. Δεν υπήρξα πολιτικάντσας-λαϊκιστής ή κατεργάρης και είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και δεν μετανιώνω για τίποτα.
Δέχθηκα πολλές επιθέσεις κομματικού ανταγωνισμού, χωρίς να αλλοιώσω τις αρχές και τις αξίες μου και επέδειξα αν μη τι άλλο πολιτικό ήθος που εκτιμάται από πολλούς πολίτες. Δεν νιώθω αποτυχημένος και θεωρώ πως έχασα μια μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο. Συνεχίζω ανανεωμένος, ξεκούραστος και αμετανόητα μαχητικός».

ZENITH