Skip to main content

Ήττα για Σαρκοζί

Η αποχή από τις κάλπες που έφτασε το 49-49,5%% έναντι 53,65% στον πρώτο γύρο δεν στάθηκε αρκετή για να αντιστρέψει την εικόνα και να σώσει την κυβερνώσα παράταξη.
Ο χθεσινός δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσε την πολιτική ήττα του Νικολά Σαρκοζί.

Η αποχή  από τις κάλπες που έφτασε το 49-49,5%% έναντι 53,65% στον πρώτο γύρο- δεν στάθηκε αρκετή για να αντιστρέψει την εικόνα και να σώσει την κυβερνώσα παράταξη, η οποία φαίνεται ότι χάνει τις 21 από τις 22 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας (πλην αποικιών), δηλαδή μία περισσότερη από ό,τι στις περασμένες εκλογές.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ήττες για την κεντροδεξιά εδώ και δεκαετίες.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχία της αριστεράς», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. «Αυτό είναι απογοητευτικό. Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου», πρόσθεσε ο Φιγιόν, επισημαίνοντας ότι αύριο θα συζητήσει τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

Το αυξημένο ποσοστό της ανεργίας και η αδύναμη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά για τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενώ η δημοτικότητα του Σαρκοζί επλήγη και από μία σειρά αμφισβητούμενων πολιτικών.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο. Η μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκριση περικοπών σε μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονιά.

Ο ίδιος προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ χρειάζεται επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που αναμένεται να φθάσει στο 8,2% επί του ΑΕΠ, το 2010.

Το πανίσχυρο συνδικάτο CGT έχει κηρύξει την Τρίτη ως ημέρα διαμαρτυριών για τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, που μπορεί να εκμεταλλευθούν την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί πρέπει να αλλάξει τακτική.

ZENITH