Skip to main content

Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για το σενάριο Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για φήμες αποχώρησης του Επιτρόπου κάνει λόγο δημοσίευμα του Europolitics.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, να έχουν καταλήξει στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον νυν Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένας πολιτικός του μεσαίου χώρου, με μετριοπαθή φωνή, τον οποίο διαχωρίζει από τον Αντώνη Σαμαρά στον οποίο έχει καταλογίζει ότι φλερτάρει με ακροδεξιές θέσεις και ρητορική. Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό συζητούν το ενδεχόμενο να προτείνουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροδεξιά, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό, και η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο ενισχύουν μία τέτοια επιλογή.

Αξίζει να υπενθυμιστεί  το πρόσφατο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ.Αβραμόπουλο, όταν αυτός δήλωσε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Κουμουνδούρου είχε χαρακτηρίσει τη δήλωση «σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό», δημιουργώντας αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τις προθέσεις του Επιτρόπου, ο οποίος, να μην ξεχνάμε, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθεί ζήτημα στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Συγγρού έναντι στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει Αβραμόπουλο για Πρόεδρο, εν μέσω της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά να μην ανοίξει ζήτημα ηγεσίας στη ΝΔ μετά τη μεγάλη ήττα της Κυριακής.

Μάλιστα, το σενάριο Αβραμόπουλου αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομα του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι σύμφωνα με πολιτικούς υπολογισμούς, όσον αφορά τη μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές για πιθανή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, επισημαίνεται.

Αν και ο ίδιος έχει αρνηθεί δημοσίως αυτή τη φήμη, χαρακτηρίζοντάς την «αβάσιμη», το σενάριο αυτό θεωρείται πιθανό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι στην Αθήνα, πολιτικοί αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη «σχολή σκέψης» Αβραμόπουλου επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη στην «κούρσα». Άλλες πηγές σημειώνουν ότι ο ίδιος ο επίτροπος το έχει αφήσει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες.

ZENITH