Skip to main content

Αδειάζει την Ελλάδα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών

Άλλο η κοινή γλώσσα, άλλο η οικονομία δηλώνει στο Reutres o Κύπριος ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Αντίδραση από Παπαδημούλη και ΕΔΕΚ, χαμηλώνει τους τόνους η Λευκωσία.

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο παρουσιάζει την Κύπρο να τηρεί σαφείς αποστάσεις από την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, επικαλούμενο δηλώσεις του Κύπριου υπουργού των Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

«(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία» δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ασκούν πιέσεις στην ιστορική συγγένειά της με την Κύπρο, καθώς η Λευκωσία παίρνει αποστάσεις από την Αθήνα προσπαθώντας να διασφαλίσει την παρουσία της στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνεται, η Κύπρος επιθυμεί να αντιστρέψει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ανησυχεί ότι μπορεί να συμπαρασυρθεί με την Ελλάδα, εάν τα οικονομικά της Αθήνας καταρρεύσουν και αναγκάσουν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Η τύχη της Κύπρου, συνεχίζει το Reuters, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό τεστ για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που έλαβε το 2013. Υπήρξε μικρή λαϊκή διαμαρτυρία παρά τη βαθειά ύφεση που ακολούθησε. Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της», προσθέτει.

Παπαδημούλης: Καταλαβαίνει καλύτερα τον Σόιμπλε

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είπε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης φαίνεται να «καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση».

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Eurogroup δεν ήταν βέβαιος ποιο ήταν το αίτημα των ελληνικών αρχών. Την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει σε κύπριους δημοσιογράφους: «Στα αρνητικά - όχι για εμάς αλλά για τον ίδιο - σημειώνω την αδυναμία κατανόησης από τον Υπουργό Οικονομικών του τι διεκδικεί η Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση».

Επιπλέον, το κυπριακό Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θέτει θέμα για τη στάση του Χάρη Γεωργιάδη, έναντι της Ελλάδος, τον οποίο επικρίνει ότι «συνεχίζει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά ως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου».

Η ΕΔΕΚ κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί, όπως υποστηρίζει, «στα συστηματικά και σκόπιμα ολισθήματα του υπουργού Οικονομικών έναντι της Ελλάδας και να του υποδείξει ότι αλληλεγγύη αλά καρτ δεν μπορεί να υπάρξει».

Χαμηλώνει τους τόνους η Λευκωσία

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου. «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε ξεκάθαρα από τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τόσο δημοσίως όσο και κατ΄ ιδίαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο θέμα της Ελλάδος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Εurogroup, στο οποίο, εξάλλου, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του κ. Παπαδημούλη.

Πρώτη δημοσίευση: 18:07

ZENITH