Skip to main content

Αδιάλλακτο το Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο προορισμός του πλοίο «Αμάλθεια» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο προορισμός του πλοίο «Αμάλθεια» που απέπλευσε χθες από το λιμάνι του Λαυρίου μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του ιδρύματος που χρηματοδοτεί την αποστολή ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς την αποκλεισμένη περιοχή, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Στόχος μας, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι να φτάσουμε στη Γάζα και ελπίζουμε ότι όλοι επιθυμούν το πλοίο αυτό να φτάσει εκεί», δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάνι, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος «Διεθνής Ένωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι», στη Στρατιωτική Ραδιοφωνία του Ισραήλ.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό τόνισε: «Το δηλώνω σαφώς, κανένα πλοίο δεν θα φτάσει στη Γάζα. Δεν θα αφήσουμε να πληγεί η κυριαρχίας μας».

Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι το υπό μολδαβική σημαία πλοίο «Αμάλθεια» θα κατευθυνθεί προς τον αιγυπτιακό λιμένα του Αλ Αρις στη χερσόνησο του Σινά μετά από τη συζήτηση που είχε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και τη Μολδαβία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπάρακ που χαρακτήρισε το ταξίδι του πλοίου «μια μη αναγκαία πρόκληση» δήλωσε ότι το πλοίο πρέπει να καταπλεύσει στο Αλ Αρις ή στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου θα ελεγχθεί το φορτίο του πριν αποσταλεί στη Γάζα.

Ο Σαουάνι συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στη Στρατιωτική Ραδιοφωνία του Ισραήλ αρνήθηκε ότι το ταξίδι αυτό «αποτελεί πρόκληση για οποιανδήποτε ή για τις δημόσιες σχέσεις που ασκούνται με πολιτικά κίνητρα, αλλά αποτελεί μια ανθρωπιστική αποστολή που ανέλαβε μια φιλανθρωπική οργάνωση με ειρηνικούς σκοπούς».

ZENITH