Skip to main content

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά στην Ισπανία

Σε αδιέξοδο κατέληξαν στην Ισπανία οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ανοίγοντας την πόρτα στο ενδεχόμενο γενικής απεργίας.
Σε αδιέξοδο κατέληξαν στην Ισπανία οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη ανοίγει την πόρτα στο ενδεχόμενο γενικής απεργίας στην Ισπανία, καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στη χαλάρωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις αλλά και οι απολύσεις, παρά την ύπαρξη κοινωνικών αντιδράσεων ως προς αυτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας,κρίνεται απαραίτητη η μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, που σήμερα στέκει στο 11% του ΑΕΠ, η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

ZENITH