Skip to main content

«Άδικα και αντισυνταγματικά τα νέα φορολογικά μέτρα στα ακίνητα»

Ως άδικα, αλλά και πιθανότατα αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακίνητη περιουσία ο πρόεδρος του ΣΙΑΒΕ, Κωνσταντίνος Ζήκας, με δηλώσεις του στη Vor
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr

Άδικα και πιθανότατα αντισυνταγματικά  χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακίνητη περιουσία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΣΙΑΒΕ), Κωνσταντίνος Ζήκας, με δηλώσεις του στη Voria.gr.

Όπως τονίζει ο κ. Ζήκας, τα νέα μέτρα βρίσκουν τελείως αντίθετη τη ΣΙΑΒΕ, καθώς φορολογείται μόνο η ακίνητη περιουσία και όχι η πραγματική περιουσία, αφού δεν φορολογούνται οι μετοχές και οι κεφαλαιούχοι που έχουν μεγάλα ποσά στο χρηματιστήριο, αλλά αυτοί που έχουν επενδύσει κάποια χρήματα στα ακίνητα.

Ακόμα, σημειώνεται ότι θα πληγούν όλα τα σχετικά με τα ακίνητα επαγγέλματα και ενώ ήδη παρατηρείται μια σημαντική μείωση της τάξης του 64% στην έκδοση νέων αδειών, από το 2005 μέχρι σήμερα. «Οι κατασκευαστές δεν αναλαμβάνουν πλέον νέες δουλειές», προσθέτει.

Πέρα από τα νέα φορολογικά μέτρα, ο πρόεδρος του ΣΙΑΒΕ υπογραμμίζει ότι το Πόθεν Έσχες, σε συνδυασμό με την κατάργηση των διατάξεων του προηγούμενου νόμου Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, θα δημιουργήσει επιπλέον αναστάτωση στην ήδη επιβαρυμένη αγορά ακινήτων.

Από την πλευρά του ο ΣΙΑΒΕ καλεί την κυβέρνηση να τακτοποιήσει άμεσα το θέμα των ημιυπαίθριων και των χώρων που άλλαξαν χρήση, για να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Τέλος, προτείνεται η αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) σύμφωνα με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ώστε τα σπίτια να είναι φθηνότερα και καλύτερα, ενώ χαρακτηρίζεται ως αναχρονιστικός, αφού βάζει περιορισμούς οι οποίοι ανεβάζουν τα κόστη.

ZENITH