Skip to main content

Άδικα τα κυβερνητικά μέτρα λένε οι πολίτες

Έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
Έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega και της εκπομπής «Ανατροπή».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πώς κρίνετε συνολικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου, ποσοστό 59,9% απαντά αρνητικά-μάλλον αρνητικά, ενώ το 39,1% απαντά θετικά – μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα αν τα μέτρα είναι δίκαια, το 65,3% απαντά αρνητικά, έναντι 32,9% που θεωρεί δίκαια ή μάλλον δίκαια τα μέτρα.

Μοιρασμένες είναι οι γνώμες στο ερώτημα αν τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το 47,8% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ αρνητική άποψη εκφράζει το 48,4%. Το 65,8% θεωρεί  ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εξαγγείλει τα εν λόγω μέτρα έναντι 29,8% που έχει διαφορετική άποψη.

Στην ερώτηση ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, το 20,9% απαντά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 10,8% οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μόλις το 4,3% η παγκόσμια οικονομική κρίση και 2,4% η σημερινή κυβέρνηση, 8,6% επιρρίπτει την ευθύνη συνολικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ «όλοι μαζί» απαντά το 52,1%.

Όσον αφορά στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-9, το 50,1% την κρίνει αρνητικά – μάλλον αρνητικά, ενώ το 44,9% απαντά θετικά – μάλλον θετικά.
Στο ερώτημα πώς κρίνετε συνολικά το έργο της κυβέρνησης, οι θετικές και αρνητικές γνώμες είναι μοιρασμένες: 48,6% απαντά θετικά – μάλλον θετικά, ενώ ποσοστό 47,4 % απαντά αρνητικά – μάλλον αρνητικά.

Επίσης θετική είναι άποψη του 52% των ερωτηθέντων για τον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού (έναντι 45,3% που τον κρίνει αρνητικά – μάλλον αρνητικά) ποσοστό, ωστόσο, μειωμένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιανουάριο (θετικά-μάλλον θετικά 62,8%). Πάντως ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία έναντι του κ. Σαμαρά (46,4% εναντι 24,1%).

Αντίθετα αρνητικά κρίνει η πλειονότητα των πολιτών το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστό 63,5%, έναντι 30,5% που το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό της αρνητικής γνώμης είναι αυξημένο κατά 6,8 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου (56,7%).

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ιστορικά, υποχωρώντας στο 21,1% (από 29,3%) έναντι 31,8% του ΠΑΣΟΚ που επίσης χάνει πάνω από οκτώ μονάδες (από 40,3%). Σημαντική άνοδος για το ΚΚΕ με το ποσοστό του στο 8,7%, ενώ ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.400 ατόμων (1.409 συνεντεύξεις) από την Πέμπτη 4/3 έως και τη Δευτέρα 8/3.

ZENITH