Skip to main content

Άδικο το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης ισχυρίζεται ο Σημίτης

Κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης ο Κώστας Σημίτης σε άρθρο του σε εφημερίδα, εκτιμώντας ότι ναι μεν χρειάζεται αλλαγή, αλλά είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της αξιοπιστίας τη
Κοινωνικά άδικο χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, εκτιμώντας ότι ναι μεν χρειάζεται αλλαγή, αλλά είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες πηγές, χωρίς να θιγούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. «Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο. Επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών. Υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν αισθητά με ειδική έρευνα σε κάθε υπουργείο εντός του 2010», αναφέρει.

«Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι. Αλλά εκτεταμένες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τώρα που δεν έχουμε αξιοπιστία. Οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια θα φανεί ως υπαναχώρηση», προσθέτει.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι αν αποτύχουμε, μια ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Θα επιστρέφαμε στη δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%. Παράλληλα θα προκαλούνταν καταστροφικοί κραδασμοί: μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση καταθέσεων με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

ZENITH