Skip to main content

Αεροπορική τραγωδία στη νότια Γαλλία (upd)

Αεροπλάνο της Germanwings συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις. Συνολικά 150 οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος

Αεροσκάφος της Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, που είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντύσελντορφ συνετρίβη σήμερα στους πρόποδες των Γαλλικών Άλπεων, στη νότια Γαλλία, κοντά στην πόλη Ντιν (πλησίον των συνόρων με την Ιταλία), με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ανθρώπων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Γαλλίας, Αλέν Βινταλί, ο οποίος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο αεροσκάφος τύπου Airbus A320 βρίσκονταν 144 επιβάτες, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και 16 μαθητές, καθώς και έξι μέλη του πληρώματος. Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 45 Ισπανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ εκτιμάται ότι 67 Γερμανοί είναι ανάμεσα στα θύματα.

Το Airbus πραγματοποιούσε, από τα 38.000 πόδια όπου βρέθηκε, βουτιά θανάτου επί οκτώ λεπτά.

Πριν από λίγο δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο και οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος:

 
 
Image
sintrimia1
 
 
Image
sintrimia2

 

Πώς εξελίχθηκε η τραγωδία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν, το αεροπλάνο έφυγε από την Βαρκελώνη στις 10:01 το πρωί και ο προορισμός ήταν το Ντύσελντορφ. «Υπήρχαν 144 επιβάτες στο αεροσκάφος, δύο βρέφη και έξι μέλη του πληρώματος. Στις 10:47 σταμάτησε το ταξίδι του και το ύψος στο οποίο βρισκόταν και ξεκίνησε μία καθοδική πορεία. Η πορεία αυτή διήρκεσε συνολικά οκτώ λεπτά. Η επικοινωνία ανάμεσα στο αεροπλάνο και στο γαλλικό πύργο ελέγχου σταμάτησε στις 10:53. Το αεροπλάνο τότε συνετρίβη», είπε, ενώ σημείωσε πως τη στιγμή που διεκόπη η επικοινωνία, το αεροσκάφος βρισκόταν στα 6.000 πόδια.

«Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη ένδειξη γιατί ξεκίνησε η κάθοδος» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει μία διαδικασία φημολογίας. Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αρχικά, ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας είπε ότι οι πιλότοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, κάτι που διέψευσε αργότερα η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. «Έχουμε και εμείς αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με αυτό από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν είμαστε βέβαοι εάν το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου» είπε ο Τ. Βίνκελμαν.

Ο εκπρόσωπος της Germanwings είπε ότι ο τελευταίος έλεγχος ρουτίνας του αεροσκάφους έγινε χθες, Δευτέρα, στο Ντύσελντορφ, ενώ πλήρης έλεγχος του αεροπλάνου είχε γίνει το καλοκαίρι του 2013. Πρόσθεσε ότι ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας με αεροσκάφη της Germanwings και της Lufthansa και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσεων με αεροσκάφη τύπου Airbus.

Η πτήση 4U9525 απογειώθηκε, σύμφωνα με την ισπανική AENA, στις 08:55 (τοπική ώρα) από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με 142 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. H επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:39 τοπική ώρα ενώ πετούσε στα 6.800 πόδια, βορειοανατολικά της Ντιν, και συνετρίβη κοντά στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στις γαλλικές Άλπεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πριν χαθεί από τα ραντάρ, εξέπεμψε σήμα SOS. Τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το αεροσκάφος σύμφωνα με το AirLive.net, ήταν: «Emergency, emergency».

Όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, οι μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή ήταν πολύ καλές.

Image
german

Πριν από λίγο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι «δυστυχώς οι 142 έως 150 επιβάτες της πτήσης», δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί, ενώ σχετική δήλωση για τις συνθήκες του ατυχήματος πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ουδείς επέζησε της συντριβής». Επιπροσθέτως, το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανέφερε πως ο κ. Ολάντ συνομίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η κ. Μέρκελ βρίσκεται «σε κατάσταση σοκ». Η Γερμανίδα καγκελάριος ακύρωσε προγραμματισμένες της δραστηριότητες για να ασχοληθεί με το ζήτημα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι γαλλικές, ισπανικές και γερμανικές αρχές εργάζονται από κοινού για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής.

Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι αποστέλλει άμεσα ειδικούς σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας και τον υπουργό Μεταφορών της στη Γαλλία. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόντριντ θα ταξιδέψει στο σημείο της συντριβής σύντομα, ενώ οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει για τη νότια Γαλλία.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Επί τόπου, στο σημείο της συντριβής, σπεύδει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ.

To τελευταίο εν πτήσει στίγμα του αεροσκάφους όπως κατεγράφη από την υπηρεσία Flightradar

Το αεροπλάνο αυτό ήταν ένα από τα παλαιότερα που διέθεται η εταιρεία και παραδόθηκε από την Airbus το Νοέμβριο του 1990 με σειριακό αριθμό 147.

Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος να πετά στην περιοχή λόγω της παρουσίας πολλών ελικοπτέρων και σωστικών μέσων. Σύμφωνα με τη Le Monde, 80 πυροσβέστες και περισσότεροι από 200 αστυνομικοί σπεύδουν στο σημείο συντριβής. Ωστόσο η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη. Όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να προσεγγίσει το σημείο.

Στην πρώτη της αντίδραση στο Twitter, η εταιρεία αναφέρει: «Ενημερωθήκαμε από δημοσιογραφικές αναφορές που εικάζουν περί ενός περιστατικού, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε λάβει επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Μόλις υπάρξουν έγκυρες πληροφορίες, θα ενημερώσουμε αμέσως τα μέσα ενημέρωσης».

Από την πλευρά του, σε δήλωση για τη συντριβή του αεροπλάνου προέβη και ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστερ Σπορ, εκφράζοντας τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έχει συμβεί με την πτήση 4U 9525. Εκφράζω τη βαθιά μου συμπαράσταση στις οικογένειες και στους φίλους των επιβατών και του πληρώματός μας. Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, αυτή θα είναι μια μαύρη ημέρα για τη Lufthansa. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαδρομή του αεροσκάφους

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

Όπως επισημαίνεται, η προσέγγιση στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολη και καλούν τους πολίτες να μην προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο και να μη δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή.

Συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης

Τα πτώματα των θυμάτων θα μεταφερθούν σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο το οποίο δημιουργήθηκε εκτάκτως σε κτήριο γυμνασίου στο χωρό Σεν Λεζ Αλπ.

Φωτογραφίες από την επιχείρηση στις Άλπεις

Σε λίγη ώρα εκπρόσωποι της Germanwings θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιβαινόντων.

Πριν από λίγο, μάλιστα, τα χρώματα του λογότυπου (κίτρινο και μπορντό) της αεροπορικής εταιρείας άλλαξαν στα social media που διατηρεί, με το πένθιμο μαύρο, πλέον, να κυριαρχεί.

Σημειώνεται ότι η Germanwings είναι θυγατρική του ομίλου της Lufthansa, που πραγματοποιεί πτήσεις σχετικά μικρών αποστάσεων.  Το συγκεκριμένο Airbus Α320 ανήκε στη μητρική εταιρεία από το 1991, όταν και παρήχθη.

Business Story
Off

ZENITH