Skip to main content

Αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τις «άτακτες» χώρες προτείνει ο Σόιμπλε

Την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να γίνει δυνατή μέχρι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες που το παραβιάζουν, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Την ενίσχυση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει δυνατή μέχρι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες που το παραβιάζουν, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Από την κρίση παίρνουμε το μάθημα ότι οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας δεν επαρκούν μακροπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε την ενίσχυσή τους», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Εάν είναι αναγκαίο, θα αλλάξουμε τις συνθήκες. Εάν συμφωνήσουμε, μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός. Μόνο «έπειτα από μια σημαντική ενίσχυση (των κανόνων) μπορεί να τεθεί το θέμα των πόρων (της ευρωπαϊκής υποστήριξης), όχι πριν, ούτε στη θέση της», προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζεται ένα αποτελεσματικός μηχανισμός, ώστε όποιος παραβιάζει συνεχώς τους κανόνες να μπορεί να αισθάνεται τις συνέπειες».

«Σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να στερήσουμε από μία χώρα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Εάν είμαστε έξυπνοι, θα πάρουμε μαθήματα από την κρίση», πρόσθεσε.

ZENITH