Skip to main content

Αγεφύρωτο το χάσμα για την τιμή του ροδάκινου

Σε διάλογο μεταξύ… κωφών προσομοιάζει η διαπραγμάτευση που έχουν σε εξέλιξη οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου με τους εκπροσώπους των κονσερβοβιομηχανιών.
Σε διάλογο μεταξύ… κωφών προσομοιάζει η διαπραγμάτευση που έχουν σε εξέλιξη οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου με τους εκπροσώπους των κονσερβοβιομηχανιών, αφού οι πρώτοι επιμένουν να απαιτούν την πληρωμή 35 λεπτών ανά κιλό πρώτης ύλης κι οι δεύτεροι δεν θέλουν καν να… ακούν για τέτοια τιμή.

Την ίδια στιγμή, και παρά την ευρωπαϊκή δυσφορία, εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα με το «εμπάργκο» που έχει βάλει η Αργεντινή στις εισαγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων από τη χώρα μας, για να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή της.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στη διαπραγμάτευση για τη φετινή παραγωγή ροδάκινου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραγωγοί θεωρούν πως η προπέρσινη τιμή των 26 λεπτών ανά κιλό είναι το χαμηλότερο δυνατό όριο που μπορούν να αποδεχθούν, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής έχει υπερβεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα 20 λεπτά ανά κιλό.

Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρούν καταστροφική κάθε σκέψη για επανάληψη του αποτελέσματος της περυσινής διαπραγμάτευσης που οδήγησε σε τιμή 18 λεπτών το κιλό, σε σημείο ώστε κάποιοι να δηλώνουν ότι προτιμούν να εκριζώσουν τα δέντρα και να σταματήσουν την ενασχόλησή τους με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Όπως όλα δείχνουν, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 370-380 χιλιάδες τόνους, ενώ οι βιομηχανίες θεωρούν πως δεν θα υπερβούν σε δυναμικότητα τα 10 εκατ. κιβώτια κομπόστας.

Τα μηνύματα, πάντως, σε ό,τι αφορά στη δυναμική της ζήτησης είναι μάλλον απογοητευτικά, καθώς διαφαίνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση (άρα και η ζήτηση) είναι περιορισμένη ακόμη και σε χώρες, στις οποίες εξάγονται παραδοσιακά μεγάλες ποσότητες σχετικών ελληνικών προϊόντων (κονσέρβες φρούτων), όπως η Γερμανία. Μάλιστα το κακό είναι ότι ήδη στις αποθήκες των κονσερβοβιομηχανιών σήμερα υπάρχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά της τάξης των 90-95.000 τόνων τελικού προϊόντος, τα οποία ισοδυναμούν σχεδόν με το 1/3 της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου.

Το ήδη βαρύ κλίμα επιβαρύνει το περιστατικό που έχει προκύψει με την Αργεντινή, οι αρχές της οποίας έχουν ουσιαστικά επιβάλει «εμπάργκο» στις εξαγωγές ελληνικών κονσερβοποιημένων προϊόντων ροδάκινου. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, μετά την ακύρωση ελληνικών συμβολαίων εξαγωγής τέτοιων προϊόντων, αξίας 2,5 εκ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών μας εξαγωγών στην Αργεντινή) είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της εν λόγω χώρας στην Αθήνα, προκειμένου να αναζητήσει σημείο συνεννόησης για να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με την υπουργό οι πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Αργεντινή –και που τις κατακρίνει κι η Ευρωπαϊκή Ένωση- θίγουν ευθέως πολλά ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, δημιουργώντας έτσι προβλήματα εκτός από το διμερές και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο ανέφερε ότι η Αργεντινή δεν ορθώνει εμπόδια στην εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων και εντόπισε το πρόβλημα σε επίπεδο αγοράς, μεταξύ εμπορικών εταίρων που δεν συμφωνούν είτε στις τιμές, είτε στις προδιαγραφές.

Ο κλάδος της κονσερβοβιομηχανίας, να σημειωθεί, παρά τα «πλήγματα» που δέχεται εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της χώρας μας, καθώς απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους και εισάγει συνάλλαγμα ύψους 250–300 εκ. ευρώ ετησίως.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), που εκπροσωπεί τον κλάδο δε, ελέγχει μέσω των μελών της περί το 50% του παγκόσμιου εμπορίου κονσέρβας ροδάκινου. Οι συνολικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται περί τους 240-270.000 τόνους, δηλαδή 11-12.000 containers ετησίως, και ο κλάδος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Πιερίας και Φλώρινας.

ZENITH