Skip to main content

Αγεφύρωτο το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Το… χάσμα ανάμεσα στις τάσεις εντός του κόμματος δεν περιορίστηκε ούτε με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Μεσοβέζικη λύση για να λειτουργήσει το κόμμα στη Θεσσαλονίκη.

του Τάσου Τασιούλα

Αδυναμία συνεννόησης για τρίτη συνεχόμενη φορά ανάμεσα στις διάφορες τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε στη χτεσινή ατελέσφορη προσπάθεια εκλογής συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Γι’ ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι το… χάσμα ανάμεσα στις συνιστώσες εντός του κομματικού μηχανισμού δεν έχει περιοριστεί, ούτε μετά τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με αποτέλεσμα πλέον να εγκαταλείπεται για ένα διάστημα η προσπάθεια εκλογής ηγεσίας στον τοπικό κομματικό μηχανισμό.

Ο μοναδικός υποψήφιος συντονιστής, Μίλτος Οικονόμου, στις χτεσινές εκλογές συγκέντρωσε και πάλι 18 ψήφους, ενώ τα λευκά ήταν 25 (δυο μέλη της Νομαρχιακής δεν ψήφισαν).

Αντί να επαναληφθεί πάντως η διαδικασία και για τέταρτη φορά, αποφασίστηκε –συναινετικά πλέον- τη Νομαρχιακή Επιτροπή να τη συντονίζει (για να δουλέψει και ο κομματικός μηχανισμός) η εννεαμελής γραμματεία, ώστε να δραστηριοποιήσει τις διάφορες τοπικές οργανώσεις της Α’ Θεσσαλονίκης και να είναι σε συνεννόηση με την Κεντρική Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην Αθήνα, μέχρι να βρεθεί «πολιτική λύση» στο θέμα που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά, όπως έλεγαν στελέχη της Νομαρχιακής στη Voria.gr, «θα λειτουργήσει το κόμμα με πολιτική ανάθεση στην ήδη υπάρχουσα γραμματεία και δεν πρόκειται να γίνει εκ νέου συνεδρίαση για την εκλογή συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή αν προηγουμένως δεν υπάρξει φανερά συνεννόηση».

Η παραδοχή της αδυναμίας εκλογής ηγεσίας και συνεννόησης ανάμεσα στα κομματικά στελέχη γίνεται φανερά από όλους πια.

Οι μεν «προεδρικοί» δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, διότι οι διάφορες… αποχρώσεις δεν έχουν κοινό βηματισμό. Η μοναδική πρόταση για συντονιστή στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση ήταν ο Μίλτος Οικονόμου από την πλευρά των «προεδρικών», όμως οι λιγότερο… ριζοσπαστικοί (στην πρώτη ψηφοφορία είχαν προκρίνει την υποψηφιότητα της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου) διαφοροποιήθηκαν και πάλι.

Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να υπάρξει μόνον ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, και γι’ αυτό πρότειναν να αποσυρθεί ο κ. Οικονόμου που δεν εξελέγη τις προηγούμενες δυο φορές και να συνταχθούν όλοι με τον Δημήτρη Δημητριάδη. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή.

Η Αριστερή Πλατφόρμα επέμεινε στο «πακέτο» συντονιστή – αναπληρωτή συντονιστή, δηλαδή στη συνεννόηση, ώστε ο πρώτος να προέρχεται από τους «προεδρικούς» ο δεύτερος από τα μέλη της. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό.

«Οι τάσεις μπορούν να υπάρχουν ως ιδεολογικά ρεύματα, όχι όμως ως μηχανισμοί ανταλλαγής θέσεων. Δεν κάνουμε παζάρι. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σ’ αυτό», έλεγαν στελέχη των «προεδρικών» στη Voria.gr.

Πολιτικά, έτσι κι αλλιώς, η Αριστερή Πλατφόρμα σπανίως συντάχθηκε με την πλειοψηφία στις εσωτερικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά όμως η στάση και των δυο πλευρών οδηγεί το ίδιο το κόμμα σε αδιέξοδο.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας υποστηρίζουν πως για να εκφραστούν οι τάσεις και η πολυσυλλεκτικότητα και η εσωτερική δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάθεση συνεννόησης από όλους και πρέπει η διάθεση ισορροπιών να φαίνεται και στα όργανα.

Τα μέλη των «προεδρικών» υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να θεωρείται ικανό ένα πρόσωπο για συντονιστής μόνον εφόσον ο αναπληρωτής του είναι από συγκεκριμένη τάση…

Το ζητούμενο πλέον, αφού η προσπάθεια εγκαταλείπεται, είναι να λειτουργήσει η Νομαρχιακή Επιτροπή και σ’ αυτό τουλάχιστον υπάρχει συμφωνία. Η εννεαμελής γραμματεία αναλαμβάνει να «τρέξει» τις κομματικές υποθέσεις και η εκλογή ηγεσίας παραπέμπεται στο μέλλον, αν και όποτε υπάρξει συνεννόηση…

 

ZENITH