Skip to main content

Αγκάθι το περιουσιακό για το Κυπριακό

Το περιουσιακό είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι σχετίζεται άμεσα και με άλλες πτυχ
Το περιουσιακό είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γιώργος Ιακώβου, σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι σχετίζεται άμεσα και με πολλές άλλες πτυχές, όπως το προσφυγικό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.

Το θέμα αυτό, συνέχισε, έτσι τίθεται και θα τίθεται στις συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν με αυτόν τον στόχο και μετά το καλοκαίρι.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι τίθενται και άλλα θέματα, όπως το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο «αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα και υπαρκτό πρόβλημα» και η προσέγγιση προέρχεται και από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τον άμεσο τερματισμό της κατοχής της πόλης και την απόδοση της στους νόμιμους κατοίκους.

Το θέμα αυτό, είπε, δεν έχει ξεχαστεί ποτέ, αφού συνδέεται και με μια παλιά πρόταση, η οποία «είχε γίνει όταν ήμουν ακόμα Υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη Κυβέρνηση και είναι το θέμα του ανοίγματος του λιμανιού της κατεχόμενης πόλης».

Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης και όπως είπε, «εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι εναντίον της διεθνούς διάσκεψης».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δύο θέματα τα οποία πρέπει να γίνουν αντιληπτά, δηλαδή πρώτον, ποιά θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης και «σίγουρα δεν πρόκειται να δεχθούμε διεθνή διάσκεψη η οποία είτε υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία είτε αναβαθμίζει το ψευδοκράτος».

Το δεύτερο σημαντικό, κατέληξε, είναι ότι αυτή η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί «κατά πρώτον λόγο κυρίως με το θέμα των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή των διεθνών εγγυήσεων και άλλα».

ZENITH