Skip to main content

Αγκάθια στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις

«Kάτι» φαίνεται να μην πάει καλά στις επενδυτικές σχέσεις της Ελλάδας και τις Κίνας, παρότι «προς τα έξω» έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση για το αντίθετο.

«Προς τα έξω» έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι επενδυτικές σχέσεις της Ελλάδας και τις Κίνας βαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Ακόμα και με τη νέα κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται μοίρα του κινεζικού στόλου που είναι ελλιμενισμένη στον Πειραιά. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι ότι «κάτι» δεν πάει καλά.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ανώτερα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό το καθεστώς που ισχύει για την περίπτωση του διαγωνισμού στον ΟΛΠ, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του. Το Πεκίνο θεωρεί ότι μέχρι στιγμής μόνο καλές προθέσεις εξασφαλίζουν, αλλά καμία δέσμευση και για το σκοπό αυτό έχουν φροντίσει να εκφράσουν ήδη την δυσαρέσκεια τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι στο ίδιο «πακέτο» με τον ΟΛΠ έχουν βάλει και το project του Θριασείου, για το οποίο επίσης ενδιαφέρονται τα μάλα, καθώς εξυπηρετεί το γενικότερο στόχο τους να καταστήσουν την Ελλάδα πύλη εισόδου της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται και σε αυτό το μέτωπο είναι μεγάλες, κυρίως στο κομμάτι της σιδηροδρομικής διασύνδεσης, με αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, η εικόνα στις ελληνο - κινεζικές σχέσεις πόρρω να απέχει από το να χαρακτηρισθεί «ειδυλλιακή», όπως επιχειρείται να εμφανιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

πηγή φωτογραφίας emergingequity.files.wordpress.com

ZENITH