Skip to main content

Αγωγές για αποζημίωση – μαμούθ από τη ΔΕΗ ετοιμάζουν δύο οικισμοί της Κοζάνης

Ομαδική αγωγή κατά της ΔΕΗ, διεκδικώντας έως και 300.000 ευρώ ο καθένας, ετοιμάζουν κάτοικοι των οικισμών Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης. Ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να κατατεθεί
Σε μετωπική σύγκρουση με τη ΔΕΗ οδηγούνται κάτοικοι των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, στο νομό Κοζάνης, με αφορμή τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, επί σειρά ετών, στην περιοχή από τους ρύπους των ηλεκτροπαραγωγικών καμινάδων.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης των επίμαχων δύο οικισμών, ετοιμάζεται ομαδική αγωγή κατά της ΔΕΗ, από την οποία θα διεκδικηθεί αποζημίωση – μαμούθ, για τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρουσία της στην περιοχή, στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Η. Τεντσογλίδης, ήδη έχει ανατεθεί σε ομάδα νομικών από την Κοζάνη να συγκεντρώσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τις συχνές υπερβάσεις των ορίων ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος, αναφέρει ο ίδιος και εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες θα καταστεί δυνατή η κατάθεση στο δικαστήριο μιας ομαδικής αγωγής, με την οποία ο κάθε ένας που θα συμμετάσχει θα διεκδικήσει από τη ΔΕΗ από περίπου 300.000 ευρώ αποζημίωση. Αυτή τη στιγμή στους οικισμούς Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου διαμένουν περί τους 1.000 κατοίκους, οπότε εάν κινηθούν όλοι ενάντια στην επιχείρηση ηλεκτρισμού, η αναγωγή ανεβάζει το συνολικό ποσό που θα διεκδικηθεί σε ύψη που… ζαλίζουν. Στα επιχειρήματα του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι δύο οικισμοί βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής», της τάξεως των 500 μέτρων, από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, του οποίου οι μονάδες 1 και 2, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός του, σε καθημερινή βάση υπερβαίνουν τα όρια ρύπανσης με αιωρούμενα σωματίδια, ενώ και τα ορυχεία είναι στα μόλις 1.500 μέτρα μακριά. Κατά τον κ. Τεντσογλίδη, εάν οι αγωγές γίνουν δεκτές, οι αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους για να αγοράσουν σπίτια σε κάποια άλλη περιοχή με λιγότερη ρύπανση, μια και δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση του χωριού, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο υπέδαφός του λιγνίτης. Το θέμα, ωστόσο, είναι κυρίως ηθικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, καθώς «τα τελευταία 3-4 χρόνια είχαμε πάρα πολλές επαφές με τη ΔΕΗ, αλλά και με υπουργούς, χωρίς, όμως να υπάρξει θετική εξέλιξη. Η ΔΕΗ συνεχίζει να λειτουργεί αυταρχικά έναντι των 5-10 κοινοτήτων της περιοχής, που πλήττονται από τη λειτουργία των μονάδων της».

Στα αιτήματα του Συλλόγου, εξάλλου, είναι να προσληφθούν στη ΔΕΗ και οι περίπου 100 άνεργοι των δύο οικισμών, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ζωής και του τόπου τους. Στο πρόσφατο παρελθόν για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος υπήρξαν κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και των ταινιοδρόμων του, αλλά το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν η επιβολή κάποιων ποινών από τα δικαστήρια σε όσους πρωτοστάτησαν.

ZENITH