Skip to main content

Αγωγή για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές, ώστε να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε σήμερα το
Αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε σήμερα το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή), όπου 390 βουλευτές στους 601 που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της χορήγησης της βοήθειας, και πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα για το ίδιο θέμα στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν, ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι.

Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

Όπως σημειώνουν νομικές πηγές στην Καρλσρούη, το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

ZENITH