Skip to main content

Αιγαίο και Κυπριακό ακόμα μας χωρίζουν

Εμφανώς αισιόδοξοι για την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας εμφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο έγινε εμφανές ότι Κυπριακό και Αιγαίο μοι
Εμφανώς αισιόδοξοι για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας εμφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο έγινε εμφανές ότι τα δύο φλέγοντα θέματα Κυπριακού και Αιγαίου μοιάζουν σημαντικά αξεπέραστα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι τον χαρακτηρισμό «ιστορική» που αποδόθηκε στη συνάντηση, θα τον κρίνει η ίδια η ιστορία, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι από τη συνάντηση που είχε διαπίστωσε πως υπάρχει η βούληση πράγματι αυτή η συνάντηση να μείνει ιστορική.

Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη.

Παράλληλα χαρακτήρισε επιτακτική αναγκαιότητα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας, ενώ όπως υπογράμμισε φιλοδοξία των δύο χωρών, όπως είπε, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο να αποτελέσει το βασικό όχημα προώθησης των μεταξύ τους σχέσεων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το θάρρος του κ. Ερντογάν να συζητά το Κυπριακό, σε αντίθεση με όσα λέγονταν παλαιότερα από την Αγκυρα. «Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε αυτό ώστε να επιτευχθεί μετά και η μεγαλύτερη προσέγγιση των χωρών μας», ανέφερε.

Για τις σχέσεις των δύο χωρών επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει φόβος εκατέρωθεν και «το θέμα είναι να αφήσουμε πίσω αυτή την εικόνα και να κοιτάξουμε το μέλλον».

Αναφορικά με τις  παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η Τουρκία έδινε σχέδια πτήσης. «Έτσι δεν θα υπήρχαν αναχαιτίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καλή γειτονία σημαίνει όταν είναι να μπω στον εναέριο χώρο σου θα χτυπήσω την πόρτα. Θεωρώ ότι πρώτο που βλέπουμε είναι το μέλλον. Το άλλο που βλέπουμε με τις εναέριες μάχες είναι το παρελθόν. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον. Πιστεύω ότι εμπεδώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης μπορούμε να φύγουμε από το παρελθόν. Ξέρω ότι η βούληση του κ. Ερντογάν είναι να πάμε μπροστά και αυτή είναι και η δική μου βούληση», υπογράμμισε.

Ερντογάν: Επιθυμούμε το Αιγαίο να μας ενώνει

Επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να μας ενώνει. Εμείς θα το καταφέρουμε. Εμείς θα διευθετήσουμε τα όποια θέματα υπάρχουν», τόνισε από την πλευρά τιου ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν και την προσωπική του πρωτοβουλία να έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη με την προσωπική του δέσμευση ότι η Τουρκία θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά ακόμα και από την ελληνική πλευρά. Εξέφρασε, δε, τη βούλησή του να «ανοίξει» τη διαδικασία των συνομιλιών με τη συμμετοχή και διεθνών παραγόντων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο επανέλαβε πως όταν αυτά θα πρέπει να υπερίπτανται του Αιγαίου, για ασκήσεις, θα πρέπει να είναι αφοπλισμένα. Σχετικά με το θέμα του casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θα λυθεί, αλλά το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την τουρκική πλευρά.

Όταν ρωτήθηκε για το τι πρόκειται για να γίνει με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημείωσε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα , ενώ τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Τέλος, κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ZENITH