Skip to main content

Αισιόδοξα μηνύματα από τη Citi

Τα πρώτα θετικά μηνύματα άρχισε να λαμβάνει από τους οίκους αξιολόγησης η χώρα μας, με την Citi να κάνει την αρχή, υπογραμμίζοντας ότι βλέπει φως στην άκρη του ελληνικού τούνελ.
Αισιόδοξα μηνύματα άρχισε να λαμβάνει από τους οίκους αξιολόγησης η χώρα μας, με τη Citi να κάνει την αρχή, καθώς στην έκθεση που δημοσιεύει ο οίκος αναφέρει ότι παρατηρεί φως στην άκρη του ελληνικού τούνελ.

Όπως σημειώνει η Citi, η ύφεση που πλήττει την Ελλάδα δεν είναι τόσο σοβαρή όσο την παρουσίαζαν ενώ, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα δημοσιονομικά έχουν αρχίσει να βελτιώνονται.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο οίκος, ύστερα από αρκετούς μήνες αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία της χώρας μας, η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται- ειδικά με την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, την προηγουμένη εβδομάδα, που κατέγραψε σαφή βελτίωση.

Μάλιστα, η Citi δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, καθώς εκτιμά ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας μας, αλλά και ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις στα στοιχεία, καθώς, η ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι πιο ήπια από ότι αρχικά αναμενόταν.

Εξάλλου, η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, που παρουσίασε η χώρα μας, περιορίζουν ταμεσοπρόθεσμα ρίσκα για την οικονομία και ειδικά τις πιθανότητες για μιαστάση πληρωμών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο οίκος, με τα νέα δεδομένα, ακόμα και το ενδεχόμενο μίας πιθανήςαναδιάρθρωσης του χρέους φαντάζει ένα μακρινόσενάριο, ενώ, παράλληλα, διευκρινίζει ο οίκος οι συνέπειες θα είναι πιο επώδυνες σε σχέση με αυτό που περιμένει ηπλειοψηφία των αναλυτών.

Ωστόσο, στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει και τους κινδύνους που μπορεί να εντοπίσει η χώρα μας. Όπως αναφέρει, το μεγάλο σφίξιμο στα δημοσιονομικά δημιουργεί οικονομική και πολιτική κόπωση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να «βαρύνει» στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας. Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι η επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στα τέλη Αυγούστου θα είναι επιτυχής και θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκριθεί χωρίς δυσκολία η εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης.

Πέραν τούτων, ο οίκος προβληματίζεται από το γεγονός ότι η κρίση χρέους δεν θα πλήξει την πραγματική οικονομία μόνο λόγω της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, αλλά και λόγω των πιο σφιχτών συνθηκών χρηματοδότησης. Αναφέρεται ότι αν και η αύξηση στο δανεισμό εξακολουθεί να διατηρεί θετικό πρόσημο για νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, το κόστος δανεισμού - ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο - έχει αυξηθεί δραματικά.

ZENITH