Skip to main content

Αισιοδοξεί για την πορεία των εξαγωγών η Κατσέλη

Αύξηση των εξαγωγών κατά 2,5% προβλέπει η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, όπως είπε, μιλώντας στη συνεδρίαση του 15ου Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.
Οι εξαγωγές θα έχουν θετική συμβολή στο ΑΕΠ το 2010, με αύξηση κατά 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ θα υπάρχει και μείωση των εισαγωγών περίπου 3%, είπε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη συνεδρίαση του 15ου Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών προσθέτοντας ότι «παρά τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, δεν υπάρχουν ταυτόχρονα περιθώρια εφησυχασμού».

Η υπουργός τόνισε για μια φορά ακόμη ότι ξεμπλοκάρονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που είναι παγωμένα για τρία τέσσερα χρόνια και όπως είπε στο γραφείο της υπάρχει μια λίστα με 25 μεγάλες επενδύσεις, ύψους 20 δισ. ευρώ. Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα δύσκολα προβλήματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με ταυτόχρονη στήριξη της ανταγωνιστικότητα και των αγορών, προχωράει με ταχείς διαδικασίες και σταθερό προσανατολισμό στην υλοποίηση δράσεων που χωρίζονται σε πέντε δέσμες.

Η υπουργός γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα 4 νέα προγράμματα για τη στήριξη των ΜμΕ και όσων πλήττονται από την κρίση μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ υπενθύμισε ότι σχετικά με τους δημόσιους πόρους επιδιώκεται η ταχύτατη χρηματοδότηση δημόσιων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, με σταθερό στόχο η απορροφητικότητά του να είναι στο τέλος του χρόνου στο 15%.

Σημείωσε επίσης η υπουργός ότι ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί 9,8 δισ. ευρώ (7 δις από συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και 3 δις από εθνικούς πόρους) μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στόχος είναι να χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σχέδια ύψους 800.000 - 900.000 ευρώ κάθε μήνα.

Το πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην αγορά, όπως είπε η υπουργός, λήγει στις 15 Απριλίου και σημείωσε ότι πρόσφερε μια «ανάσα» στην αγορά αλλά «η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και είναι ένα πεδίο πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι από κοινού». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι πριν από το Πάσχα θα αρχίσουν να τρέχουν τα δυο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για την εξόφληση οφειλών προς τους προμηθευτές για πρώτες ύλες. Όπως γνωστοποίησε η υπουργός, ετοιμάζονται άλλα 3-4 προγράμματα με στοχευμένες δράσεις με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

Για την απλοποίηση των διαδικασιών τις επόμενες εβδομάδες θα προωθηθεί στη Βουλή η πρώτη φάση της νομοθεσίας για την ταχύτερη ίδρυση επιχειρήσεων από 39 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σήμερα σε συνεργασία με το ΓΕΜΗ τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΤΑΧΙS να απλουστευτεί η διαδικασία και να λαμβάνουν άδεια οι επενδυτές ενημερότητα σε μια μόλις ημέρα. Το Μάιο θα προωθηθεί η δεύτερη φάση της νομοθετικής διαδικασίας για την αδειοδότηση όπου θα προβλέπεται διαδικασία προέγκρισης επενδύσεων και μετρά από συγκεκριμένο διάστημα που θα μπορούν αν γίνονται ενστάσεις στη συνέχεια να μην έχει κανένας το δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπουργός σημείωσε ότι για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο που έχουν αξιολογηθεί θετικά αλλά είχαν κολλήσει, μέχρι το Μάιο θα έχουν πληρωθεί όλα τα χρωστούμενα, ενώ στο δεύτερο μισό του χρόνου, αξιολογούνται τώρα και θα χρηματοδοτηθούν 3300 επενδυτικά σχέδια που είναι επίσης του προηγούμενου επενδυτικού.

Τον Μάιο θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις από το 2011 και η υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των φορέων, για να αλλάξει η δομή των κινήτρων με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης με κίνητρα για προϊόντα με προστιθέμενη αξία «όχι κίνητρα για εισαγωγές όπως κλιματιστικά και ακριβά αυτοκίνητα αλλά για κίνητρα για εξοπλισμό ΑΠΕ, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη διατροφική αξία και για εξαγωγικές προσπάθειες», όπως είπε η υπουργός.

Αναφέρθηκε για μια φορά ακόμη στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακό Ταμείο για το οποίο είπε εκ νέου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και από άλλες χώρες εκτός από το Άμπου Ντάμπι) και στη συνέχεια τόνισε ότι από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασιστεί η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής συνεργασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι σε θεσμικό επίπεδο μέχρι μετά το Πάσχα θα έχουν καλυφθεί όλες οι κενές θέσεις, ενώ στόχος είναι και η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων όχι μόνο μεταξύ των υπουργείων (υπηρεσιών εσωτερικού και εξωτερικού) για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σχεδιάζεται ακόμη μέσω αναπτυξιακού η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανίχνευση εξαγωγικών δυνατοτήτων και αγορών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι θα σταματήσουν να είναι ασύνδετα τα προγράμματα στήριξης των εξαγωγικών προσπαθειών που υπάρχουν σήμερα. Για την εξάλειψη των αντικινήτρων και των εμποδίων θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή, ώστε να αξιοποιήσει τις καταγγελίες που υπάρχουν σήμερα σε εδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, ενώ αυτός ο διαδικτυακός τόπος θα εξελιχθεί περισσότερο, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω ενώ επιδιώκεται η μηχανοργάνωση του Γενικού Μητρώου Εξαγωγέων να ενσωματωθεί με τους κόμβους των επιμελητηρίων της χώρας.

Το Χρηματιστήριο Ανατολικής Μεσογείου είναι ένας ακόμη στόχος που δεν εγκαταλείπεται, ενώ,όπως σημείωσε η υπουργός, «το θέμα δεν είναι να εξαγγέλλουμε δράσεις, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί στη λειτουργία της αγοράς».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης σημείωσε ότι η γεωγραφική και θεματική στόχευση του νέου προγράμματος δράσης του υπουργείου είναι το βασικότερο στοιχείο του, ενώ σκοπός είναι επίσης οι επιχειρηματικές αποστολές να μην ξεπερνούν τα 20-30 άτομα «και να επιστρέφουν οι επιχειρηματίες με συμφωνίες από το να γίνονται αποστολές 150 ατόμων.

Τόνισε δε τη σημασία της αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν για επενδύσεις και συνεργασίες στις επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων σε άλλες χώρες «όπως έγινε με τη Ρωσία όπου διεκδικούμε ρόλο για τις μελετητικές εταιρείες και τις κατασκευαστικές για τους Ολυμπιακούς του Σότσι». Η αναβάθμιση του ιστότοπου «agora» αλλά και η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές εταιρίες, δηλαδή με στόχευση είναι η επιδίωξη του υπουργείου.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αμερικάνικες εταιρείες έχουν προσεγγίσει το σύνδεσμο ζητώντας να υπάρξει συνεργασία στον τομέα τόνωσης της ψυχολογίας των επιχειρηματιών.

Ανέφερε ότι τον Ιανουάριο υπήρξε μια πολύ ανεπαίσθητη αλλά ελπιδοφόρα αύξηση 0,9% των εξαγωγών αλλά σημείωσε ότι υπάρχει και ολόκληρη λίστα αντικινήτρων που θα αποστείλει στο υπουργείο. Για την επιστροφή του ΦΠΑ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος στην τοποθέτηση της κας Σακελλαρίδη ότι πρέπει να ξεπαγώσουν, είπε ότι «δεν έχει παγώσει η επιστροφή, απλά γίνονται έλεγχοι, διότι υπήρχε στην αρχή αθρόα επιστροφή χωρίς έλεγχο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Β. Θωμαϊδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όχι μόνο του υπουργείου Εξωτερικών με το Οικονομίας αλλά και του Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεταφορών και Υποδομών και του Παιδείας και εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι το πρόγραμμα του ΟΠΕ για το 2010 φέτος δεν είναι μόνο μια λίστα με επιχειρηματικές αποστολές, αλλά έχει στρατηγικό σχεδιασμό και στόχευση.

Τόνισε δε ότι η αύξηση που εμφανίζεται στις εξαγωγές, έστω και μικρή, οφείλεται στα μεταλλεύματα που σημαίνει κατά την άποψή του ότι «η μηχανή των ξένων άρχισε να δουλεύει» και σε αυτή τη συγκυρία πρέπει τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας να μην υστερήσουν αλλά να πάρουν τη θέση που πρέπει στις αγορές που αρχίζουν να ανακάμπτουν.

ZENITH